Turnirja kandidatov in kandidatinj

Jan Nepomnjašči in Tan Zhongyi v vodstvu, 12.4.

Za nami je polovica tekmovanja na obeh kandidatskih turnirjih, ki sta zelo zanimiva in borbena. V odprti konkurenci je po sedmih krogih v vodstvu Jan Nepomnjašči 4,5 pred Gukeshem, Caruano in Praggnanandhaao 4 točke. Nepomnjašči ima največ izkušenj iz tovrstnih tekmovanj. Dobil je kandidatska turnirja 2021 in 2022 ter igral 2 dvoboja za naslov svetovnega prvaka. Uspel se je rešiti iz težav, ki so mu jih zadali tekmeci z otvoritvenimi pripravami in je zaenkrat poleg Caruane edini brez poraza. Pri dekletih vodi nekdanja svetovna prvakinja (2017) Kitajka Tan Zhongyi s 5 točkami pred Gorjačkino 4,5. V 7. krogu se je derbi vodilnih končal brez zmagovalke. Prav v zadnjem 14. krogu se bosta pomerili ponovno in morda odločili o izzivalki svetovne prvakinje. Omeniti velja, da na portalu Lichess sodeluje v vlogi komentatorke tudi Laura Unuk.

Chess results Open
Chess results Women

Najava, 3.4.

Med 4. in 22. aprilom potekata v Toronto kandidatska turnirja, na katerih bomo dobili izzivalca in izzivalko aktualnih svetovnih prvakov Dinga in Ju Wenjun. V odprti konkurenci nastopajo: Nepomnjašči, Firouzja, Caruana, Nakamura, Vidit, Gukesh, Praggnanandhaa in Abasov (uvrstil se je po odpovedi Carlsena). Pri ženskah so udeleženke: Lei Tingjie, Humpy Koneru, Anna Muzičuk, Aleksandra Gorjačkina, Vaishali Rameshbabu, Katerina Lagno, Nurgyul Salimova in Tan Zhongyi. Oba turnirja potekata dvokrožno, v odprti konkurenci je igralni tempo 120 min/40 potez + 30 min + 30 sek/potezo, pri dekletih pa 90 min/40 potez + 30 min + 30 sek/potezo. Pričetek je 4. aprila ob 20.30.

Chess results Open
Chess results Women