Poziv kandidatom za šahovske sodnike

Vse kandidate za pridobitev naziva »Šahovski sodnik ali Državni šahovski sodnik« vabimo k prijavi. Seminar in izpit za nove in državne šahovske sodnike bo izveden po tem, ko prejmemo najmanj 5 prijav.
Prijavo oddajte v naslednjem OBRAZCU.

Pristopnina za izpit znaša 100,00 EUR in jo bo prijavitelj oz. njegov klub plačal po zaključku prijav na podlagi izstavljenega računa.
Pristopnina vključuje tudi licenco do 31.12.2024 in sodniško članarino za leto 2024.

Teme predavanj bodo prilagojene številu prisotnih, bodo pa sodniška praksa, šahovska ura, pravila šaha FIDE, ekipni pravilnik, sodniški pravilnik, sistemi šahovskih tekmovanj s prikazom izračuna kategorij, ratingov, naslovov in parov, tekmovalni pravilnik, šah na internetu, kodeks šahovske etike, pravilnik o turnirskem odboru, disciplinski pravilnik, razno (honorar).

Literatura:
https://www.sah-zveza.si/objave/zveza/dokumenti/ Zavihek: Odbor sodnikov

Pogoji za prijavo na izpit za šahovske sodnike / državne šahovske sodnike:

_12. člen
Naziv šahovskega sodnika si pridobi polnoletni kandidat, ki je opravil izpit za šahovske sodnike in izpolnjuje naslednje pogoje:
- da je član šahovske organizacije najmanj eno leto,
- da je končal osemletno šolo ali drugo ustrezno izobrazbo,
- da ima najmanj tretjo šahovsko kategorijo,
- da je bil pomočnik sodnika na najmanj dveh tekmovanjih posameznikov in dveh tekmovanjih ekip,
- da ima priporočilo svojega kluba ali regionalne zveze.

_13. člen
Naziv državnega šahovskega sodnika se pridobi z opravljenim izpitom na seminarju za državne šahovske sodnike. Kandidat mora izpolnjevati naslednje pogoje:
- da ima naziv šahovskega sodnika in v njem staž najmanj 4 leta,
- da ima končano srednjo šolo (5. stopnja) ali vsaj 10 let ustreznih sodniških izkušenj, ki jih mora potrditi OS,
- da je v zadnjih 4 letih bil glavni sodnik ali namestnik glavnega sodnika na najmanj 10 regionalnih ali višjih tekmovanjih. Vsi turnirji morajo biti ratingirani za FIDE rating, kandidat pa mora biti vsaj 4 krat glavni sodnik, vsaj dva (2) turnirja morata biti ratingirana na FIDE, maksimalno 6 turnirjev je lahko ekipnih, od tega maksimalno 4 ekipni dvoboji ter maksimalno 6 turnirjev je lahko regionalnih. Nabor turnirjev mora vsebovati vse tri tipe turnirjev (standardni, pospešeni in hitropotezni šah).

Za pomoč se obrnite na e-mail naslov na ana@velemojstrica.si.