Soglasje k uporabi piškotkov.
Razumem Portal Šahovske zveze Slovenije za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo spletišča se strinjate z njihovo uporabo.

Šahovski dvoboj leta VZHOD-ZAHOD

Predsedniku vodilnega mariborskega kluba ŽŠK Maribor Poligram se je porodila zanimiva ideja o organizaciji šahovskega dvoboja med vzhodnimi in zahodnimi slovenskimi klubu. Mariborčani so sogovornika za izvedbo dvoboja takoj našli v večnem rivalu TAJFUN -ŠK Ljubljana in tako se je zgodil edinstveni šahovski dogodek, na katerem se je pomerila pestra druščina najboljših slovenskih šahistov. Obe ekipi sta morali zagotoviti 24 igralcev vseh generacij, ki so se pomerili v šestih krogih pospešenega in hitropoteznega šaha ter skupaj odigrali 144 partij. Sodelovalo je kar 15 različnih slovenskih klubov. Kapetana obeh ekip (Franc Virtič za vzhod in Luka Lenič za zahod) sta v svoje vrste povabila šahiste iz različnih starostnih kategorij (6 članov, 3 članice, 2 mladinca in mladinka do 20 let, nato pa še mlade šahistke in šahiste do 16, 12 in 8 let ter veteranko in veterana), po dve mesti sta pripadli še medijskim zvezdam in sponzorjem.

Pod pokroviteljstvom MO Ljubljana in podpori Šahovske zveze Slovenije se je v protokolarnih prostorih Mestne hiše zbrala vsa slovenska šahovska smetana. Manjkala nista ni niti dvakratna svetovna prvakinja Laura Unuk in novopečeni velemojster Jan Šubelj. Najmlajši tekmovalci so tako lahko v živo spoznali svoje vzornike. Kljub temu, da je bil dvoboj prijateljskega značaja, se je odvil v izrazito tekmovalnem duhu. Tako je na primer v zahodni ekipi Matej Guid osvojil vseh šest točk, medtem ko so bili v vzhodni ekipi še bolj uspešni, saj so popoln izkupiček dosegli kar trije igralci: Matic Lavrenčič, Jakob Krajnc in Zvonko Flandija.

V neposrednem prenosu partij desetih najboljših igralcev obeh ekip smo lahko spremljali zelo napete partije, ki se niso končale z miroljubnim neodločenim izidom. Na prvi šahovnici sta ostre bitke bila velemojstra Luka Lenič in Jan Šubelj (končni izid je bil 3 proti 3). Na nadaljnjih članskih šahovnicah je slavil zahod, saj so velemojstri Borišek, Škoberne in Šebenik upravičili vlogo favoritov. Podobno je bilo v ženskih vrstah, kjer je najboljša slovenska šahistka Laura Unuk premagala državno prvakinjo Barbaro Skuhala, Lara Janželj je slavila proti Nuši Hercog, nekaj veselja pa je v ekipo vzhoda vendarle prinesla Nadja Španko, ki je ugnala Zalo Urh. V kategoriji veteranov se je zgodba obrnila v prid ekipe vzhoda, saj je nekdanja večkratna državna prvakinja Anita Ličina Vrabič prepričljivo premagala Eriko Janželj (5,5 proti 0,5), medtem ko je Miran Zupe porazil Vojka Srebrniča. V mladinskih dvobojih je na petih od devet šahovnic slavil vzhod. V VIP kategoriji sta se ekipi razšli bolj uravnoteženo. Svoje veščine na črno-belih poljih so preizkušali Miss Slovenije 2007 Tadeja Ternar, glasbenik Gašper Šantl in poslanec Jonas Žnidaršič. Z rezultatom 73 proti 71 se je končne zmage veselila ekipa zahoda pod taktirko velemojstra Luke Leniča.

Dogodek je pospremila razstava likovnih del učencev OŠ Franceta Bevka in OŠ Koseze.

Povezava do rezultatov in partij: https://chess-results.com/tnr819651.aspx?lan=1&art=3&rd=1

Avtor fotografij: Luka Rifelj, ŠZS