Soglasje k uporabi piškotkov.
Razumem Portal Šahovske zveze Slovenije za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo spletišča se strinjate z njihovo uporabo.

Šahist in šahistka leta sta Matej Šebenik in Zala Urh

Tudi letošnje leto smo pospremili s tradicionalnim šahovskim dogodkom Slovenija šahira, Gorenjka matira, kjer so bili podeljeni prestižni naslovi za Naj šahista, šahistko, mladinca in mladinko leta 2022. Podeljenih je bilo kar 15 priznanj za izredne dosežke v mednarodnem merilu. Ti so v obdobju enega leta osvojili kar 11 medalj, upoštevajoč le evropska in svetovna mladinska prvenstva, kar Slovenijo uvršča med najuspešnejše šahovske države v Evropi.

Šahist leta 2022 je Matej Šebenik, Naj šahistka pa Zala Urh, lovoriko za Naj mladinca je prejel Jan Šubelj, Naj mladinka leta pa je postala Vesna Mihelič.

Priznanja so prejeli tudi naslednji mladi, ki so osvojili izjemen rezultat v mednarodni konkurenci (medaljo ali uvrstitev v 1/3 na evropskem ali svetovnem prvenstvu) v obdobju enega leta: Anja Beber, Taja Guid, Pia Marie Ružič in Sofija Timagina ter fantje Matic Lavrenčič, Jernej Kozlovič, Nejc Herega, Rudi Olenik Čampa, Andraž Gregorič, Nik Javornik, Matic Nareks, Leon Škrbec, Jan Marn.

Na finalnem turnirju, ki je bil odigran na predbožični dan 24. decembra, je zmago slavil Matej Šebenik, pred Davidom Brinovcem in Janom Šubljem. Pri dekletih si je prvo mesto priigrala Lara Janželj, srebro je osvojila Zala Urh, tretja je bila Barbara Skuhala. Med mladinci je slavil Jan Marn, pri mladinkah Vesna Mihelič, najboljši senior pa je Dušan Čepon.

Na VIP turnirju je prvo mesto osvojil Milan Brglez, drugi je bil Gojko Musič, bron pa je priboril Adrijan Rožič.

REZULTATI:
Končna razvrstitev - finale finala (pokalni sistem)
Finale
VIP turnir

Foto utrinki