Soglasje k uporabi piškotkov.
Razumem Portal Šahovske zveze Slovenije za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo spletišča se strinjate z njihovo uporabo.

Matej Šebenik zlat na Evropskem klubskem pokalu

V avstrijskem Mayernhofu se je v nedeljo, 9. oktobra končal letošnji evropski klubski pokal. Slovenska moška ekipa Tajfun-ŠK Ljubljana je z neodločenim izidom v zadnjem kolu proti prvim nosilcem CSU ASE Superbet zasedla končno 8. mesto med 70 ekipami. Le malo jim je zmanjkalo do zmage nad prvimi nosilci in še višjo končno uvrstitvijo na lestvici. Tajfunovce je ustavil nekdanji svetovni prvak Anand, ki je z belimi figurami na prvi šahovnici v zanimivi partiji ugnal mladega zvezdnika Erigaisija. Pomembno točko za slovenski klub je prispeval ukrajinski velemojster Volokitin, ki je tudi sicer skozi celoten turnir igral neverjetno borbeno in je sodil med najboljše igralce tekmovanja. Velemojstri Šarič, Nihal, Predojevič in Markuš so v zadnjem kolu prispevali borbene remije. Poleg visokega 8. mesta v neizprosni konkurenci šahovskih zvezdnikov, je slovenski klub blestel še pri rezultatih na posamičnih šahovnicah, kjer sta zlati kolajni osvojila kar dva člana ljubljanske ekipe. Andrej Volokitin je na 4. šahovnici v sedmih odigranih kolih nanizal kar šest zmag in en remi, medtem ko je Matej Šebenik na 6. šahovnici v štirih nastopih dosegel štiri lepe zmage ter tako sodi med redke udeležence turnirja s stoodstotnim izkupičkom. Oba sta bila za dosežek nagrajena z zlato medaljo na svoji šahovnici. Med posamezniki gre omeniti še aktualnega svetovnega prvaka Magnusa Carlsena, ki je na prvi šahovnici prepričljivo osvojil zlato.

Letošnja lovorika v moški konkurenci je odšla češkemu šahovskemu kljubu Novy Bor, v katerem so prav tako nastopala zveneča imena šaha, med drugim indijska velemojstra Harikrišna in Vidit, Poljak Wojtaszek in domačin Navara. Končno zmagoslavje so si prislužili z minimalno zmago nad francoskim klubom Asnieres Le Grand Echiquier, ki je zaradi poraza francoskega superzvezdnika Vachier-Lagrava v zadnjem kolu, pristal na nehvaležnem četrtem mestu. Drugo mesto je presenetljivo odšlo v roke še enemu francoskemu klubu Clichy-Echecs 92. Ekipa, ki v svojih vrstah sicer ni imela zvenečih imen, je pa z dobro energijo v ekipi šahirala sanjsko in tako nadomestila vse prednosti konkurenčnih ekip. Tretje mesto je zasedla nemška ekipa Schachklub Viernheim 1934e.V., ki pa v svojih vrstah sicer ni imela niti enega domačina, s čimer se še enkrat več potrjuje dejstvo, da elitni evropski klubi pridejo na evropski pokal zmagovati in ne zgolj sodelovati. Prednost igranja pred domačini tako dobijo elitni igralci, ki presegajo ozemeljske okvirje Evrope.

V ženski konkurenci so Tajfunovke presegle svoj izhodiščni položaj za dve mesti in tekmovanje zaključila na 7. mestu med sedemnajstimi ekipami. Morebitna ekipna zmaga v zadnjem kolu (s tekmicami so se razšle z neodločenim izidom), ne bi prinesla preboja v prvo četverico. A poraz Laure Unuk v zadnjem kolu tako ostaja grenak, saj bi se ekipa z njeno zmago lahko uvrstila še višje. Kljub temu, se dekleta domov vračajo z boljšim vtisom od lanskega, ko v svojih vrstah še niso imela nekdanje svetovne prvakinje Marije Muzičuk, ki je delo na prvi šahovnici opravila dobro. Obenem so dekleta osvojila lepo število rejtinških točk, predvsem pa nove izkušnje na evropskem šahovskem parketu, s čimer se uvrščajo med najboljše evropske šahovske klube. Zmaga pri dekletih je odšla avstrijskemu klubu ASVOe Pamhagen, srebro romunskemu CSU ASE Superbet in bron prvim nosilkam Cercle dEchecs de Monte-Carlo.

PRENOS - Open
PRENOS - Women
Chess results - Open
Chess results - Women
URADNA STRAN