Soglasje k uporabi piškotkov.
Razumem Portal Šahovske zveze Slovenije za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo spletišča se strinjate z njihovo uporabo.

V slovo Ive A. Staniča

Z žalostjo sporočamo, da nas je zapustil naš dragi predsednik, učitelj, organizator, mentor, publicist in prijatelj Ive Stanič. Preminil je nepričakovano star 83 let. Njegov prispevek k razvoju in napredku šahovske igre je bil zelo velik. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je kot mlad učitelj glasbene vzgoje začel delo z mladimi. Na zanimiv in atraktiven način je prikazal šahovsko igro mladim in kmalu je postalo zanimanje mladih za šahovsko igro zelo veliko. Na šoli in v šahovskem društvu Kočevje je šahiralo 200 mladih nadobudnih šahistov. Leta 1971 je organiziral dvoboj osnovnošolcev med Kočevjem in Ljubljano. Prvotno je bil dvoboj zamišljen na 100 deskah, vendar se je kasneje odigral le na 94 deskah. Ljubljanske osnovne šole niso zmogle zbrati 100 igralcev. Kočevje je seveda prepričljivo zmagalo 117:71. Pod njegovim mentorstvom so kočevski mladi šahisti 15 let dosegali prva mesta v vseh kategorijah tako na republiškem nivoju, kakor tudi na področju naše bivše države. Svojo ljubezen do glasbe in šaha je združil, ter jo ljudem predstavil v obliki dogodka »Šahovski muzikali«. Kočevski mladi šahisti so se ob glasbeno kulturnemu programu merili v poznavanju zgodovine in veščin šahovske igre. Šahovski muzikali so dosegli zelo veliko gledanost, prireditev v obliki kviza je obsegala sedem dogodkov. Vstopnice za posamezen dogodek so pošle v enem dnevu. Pred dvorano Šeškov dom, ki je pokala po šivih, je ostalo še veliko gledalcev brez vstopnic. Leta 1974 in 1976 je organiziral dva odmevna turnirja mladih šahistov, imenovana »Turnir prijateljstva«. Na prvem turnirju so se je poleg domačih šahistov udeležili tudi najboljši igralci iz vseh republik naše bivše države. Še močnejša pa je bila udeležba na drugem. Udeležba je bila mednarodna. Udeleženec obeh turnirjev in zmagovalec drugega turnirja je bil njegov dolgoletni prijatelj in eden največjih šahistov iz področje naše bivše države Predrag Nikolič.

Zelo ga je zanimal tudi pedagoški vidik šahovske igre, predvsem vpliv šahovske igre na osebnostni razvoj mladega človeka. Veliko prizadevanja je bilo potrebno, da se je na Osnovni šoli Kočevje za generacijo učencev eksperimentalno vpeljal šah kot obvezni predmet v osnovni šoli. S pomočjo psihologa, ki je spremljal razvoj učencev je dokazal pozitivne učinke šahovske igre na razvoj mlade osebnosti.

Bil je splošni kulturni delavec. Vodil je pevske zbore, tako mladinske, ženske kakor tudi moške. Sodeloval je pri organizaciji veliko kulturnih prireditev tako na področju Kočevja in Ribnice. Zelo rad je s svojimi sovaščani prirejal kulturne dogodke v svoji vasi Mozelj.

Kljub vsem svojim obveznostim si je z veseljem vzel čas za druženje. Vedno je bil nasmejan, družaben in poln humorja.

Dragi Ive, pogrešali te bomo. Počivaj v miru!

Šahisti iz Kočevja