Soglasje k uporabi piškotkov.
Razumem Portal Šahovske zveze Slovenije za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo spletišča se strinjate z njihovo uporabo.

Ustanovljena Šahovska zveza Mitropa - MCA

Srednje-evropske države »MITROPA« Avstrija, Češka, Francija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Slovaška, Slovenija in Švica so ustanovile Šahovsko zvezo Mitropa (Mitropa Chess Association - MCA). Zveza je bila ustanovljena 13. novembra 2021, tekom Evropskega ekipnega šahovskega prvenstva v Čatežu, podporo je izkazala tudi Evropska šahovska zveza, sestanku je prisostvoval generalni sekretar Theodorus Tsorbatzoglou.

Predstavniki nacionalnih Zvez so podpisalI ustanovni akt in izvolili Marca Biagiolia (Italija) za predsednika, Nino Rob (Slovenija) za podpredsednico, Luigia Maggia (Italija) za blagajnika in Walterja Kastnerja (Avstrija) za generalnega sekretarja. Sedež novoustanovljene Zveze je na Dunaju, od koder tudi izhaja zamisel o tradicionalnem Mitropa pokalu. Idejno zasnovo je podala avstrijska mednarodna sodnica Gertrude Wagner, ki je želela da imajo centralne evropske države svoj ekipni šahovski turnir, kot v nogometu. Kurt Jungwirth, predsednik Avstrijske šahovske zveze med 1971 in 2017, je ZAMISEL podprl in realiziral turnir, ki ga poznamo še danes: Mitropa pokal.

Prvi Mitropa pokal je bil v Innsbrucku leta 1976, osvojila ga je Nemčija pred Švico in Jugoslavijo. Letos je potekal že 39. zapored, tokrat zaradi izrednih okoliščin na hibriden način. 40. Mitropa pokal bo potekal v Franciji, v prihajajočem letu 2022.

MCA namerava v prihodnosti sodelovati v raznih projektih, kot so Erasmus plus in takšnih, ki bi pomagali vsem članicam, da vpeljejo šah kot obvezen predmet na osnovnih šolah. MCA se je v svojem statutu zavezala k tesnejšemu sodelovanju, ki vodi k napredku šahovske kulture in promocije ter dogovoru o skupnih vrednotah, ki jih daje šah kot šport, ki je hkrati tudi sredstvo za spodbujanje prijateljstva, kulture, pa tudi športni duh, enakost spolov, vključevanje ipd.

Pregled Mitropa pokalov:
https://cloud.chess.at/index.php/s/GLz8EnzdN4P6MYK