Soglasje k uporabi piškotkov.
Razumem Portal Šahovske zveze Slovenije za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo spletišča se strinjate z njihovo uporabo.

Čestitamo ob mednarodnem dnevu šaha - 20. julij

Po vsem svetu je šah prepoznan kot močno orodje za spodbujanje vrednot discipline, enakosti, spoštovanja pravil in medsebojnega razumevanja. Leta 2019 je Generalna skupščina OZN soglasno sprejela resolucijo 74/22 pod točkami dnevnega reda" Šport za razvoj in mir " in „Kultura miru“, ki 20. julij označuje za svetovni dan šaha.
Resolucija priznava pomembne priložnosti, ki jih šah ponuja pri izvajanju Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 in razvojnih ciljev SD20, kot so krepitev izobraževanja in zdravja, spodbujanje solidarnosti in spodbujanje sodelovanja, enakosti spolov, vključenosti in miru.
Igre in šport so skozi zgodovino pomagali človeštvu preživeti krizne čase z zmanjšanjem tesnobe in izboljšanjem duševnega zdravja. Medtem ko je koronavirus v času pandemije večino igralnih in športnih dejavnosti prisilil k zmanjšanju obsega, je šah pokazal izjemno odpornost, prilagodljivost in moč. V zadnjih nekaj mesecih naj bi se skupno zanimanje za šah podvojilo, več igralcev kot kdaj koli prej pa se je skupaj udeležilo šahovskih prireditev, ki se vedno pogosteje odvijajo prek spletnih platform.