Soglasje k uporabi piškotkov.
Razumem Portal Šahovske zveze Slovenije za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo spletišča se strinjate z njihovo uporabo.

Šahovska Olimpijada 2022

11. krog, 9. 8. 2022

Zadnji krog na Šahovski olimpijadi je dal odločitve o nosilcih medalj. Vse tri vodilne ekipe v odprti konkurenci so zmagale. Uzbekistan-Nizozemska 2,5:1,5, Armenija-Španija 2,5:1,5 in Nemčija-Indija 2 1:3. Derbi dveh najvišje postavljenih ekip Indije in ZDA se je končal neodločeno 2:2. Končni vrstni red (člani): 1. Uzbekistan 19 2. Armenija 19 3. Indija 2 18 ... 50. Slovenija 13 točk.

Pri dekletih je prišlo do spremembe na vrhu. Vodilna Indija je klonila z 1:3 proti ZDA, Ukrajina je ugnala Poljsko s 3:1, Gruzija pa z enakim izidom Azerbajdžan. Končni vrstni red (članice): 1. Ukrajina 18 2. Gruzija 18 3. Indija 17 ... 36. Slovenija 13 točk.

Slovenska moška reprezentanca je zaključilatekmovanje s slabšim nastopom in z visokim porazom 0,5:3,5 s solidno Brazilijo. Za boljši izid je predvsem zmanjkalo zbranosti. Remiziral je le Borišek, izgubili so Šubelj, Markoja in Dobrovoljc. Ženska reprezentanca je po pričakovanju premagala Moldavijo z 2,5:1,5. Točki sta osvojili Unuk in Janželj, remizirala je Rozman, Vidic pa izgubila.

10. krog, 8. 8. 2022

V osrednjem dvoboju predzadnjega kroga Indija 2-Uzbekistan ni bilo zmagovalca, čeprav je kazalo na uspeh Indijcev. V odločilni partiji na prvi šahovnici Gukesh-Abtusattorov se je odvila prava drama. Beli je imel popolnoma dobljen položaj, ga naprej zapravil, kasneje pa še izgubil enako končnico. Armenija je bila boljša od Azerbajdžana s 3:1 in po meč točkah ujela vodilni Uzbekistan. V boju za medalje ostajata z današnjima zmagama še ZDA in Indija. Vrstni red: Uzbekistan in Armenija 17 točk, Indija 2, Indija in ZDA 16 točk. V ženski konkurenci so bile uspešne favorizirane ekipe. Indija je odpravila Kazahstan s 3,5:0,5, Gruzija in Poljska sta se razšli z 2:2, Ukrajina je tesno ugnala Nemčijo z 2,5:1,5, Azerbajdžan pa Armenijo s kar 4:0. Vrstni red: Indija 17 točk, Poljska, Azerbajdžan, Ukrajina in Gruzija 16 točk.

Obe naši ekipi sta bili višje postavljeni, a uspešna je bila le moška zasedba s 3:1 proti Škotski. Zmagala sta Šubelj in Borišek, remizirala pa Šebenik in Markoja. Pred zadnjim krogom zasedajo fantje 31. mesto. Dekletom se spet ni izšlo, izgubile so z Litvo z 1,5:2,5. Točko je osvojila Teja Vidic, remizirala pa Laura Unuk. Lara Janželj je imela obetaven položaj, a je prezrla taktično možnost, po kateri se je vse obrnilo v korist Litvanke. Zala Urh se je po otvoritvenem delu znašla v podrejenem položaju, ki ga ni ubranila.

Pričetek zadnjega kroga je ob 6.30 po našem času.

9. krog, 7. 8. 2022

Armenija je v 9. krogu doživela prvi poraz 1:3 proti Uzbekistanu, ki se je tako zavihtel na sam vrh tabele. Indija 2 in Azerbajdžan sta igrala neodločeno 2:2. Oba glavna favorita Indija in ZDA sta zabeležila zmagi. Indija je bila boljša od Brazilije s 3:1, Američani pa so ugnali Grke z 2,5:1,5. V vodstvu je Uzbekistan 16 točk pred Indijo 2 in Armenijo 15 točk. V ženski konkurenci so presenečenje pripravile Poljakinje, ki so z 2,5:1,5 premagale vodilno ekipo Indije in se vključile v boj za najvišja mesta. V dvoboju 2. in 3. nosilk sta se Ukrajina in Gruzija razšli brez zmagovalca 2:2. Vodijo Poljska, Indija, Kazahstan in Gruzija s po 15 točkami.

Slovenska ženska reprezentanca je s 3:1 premagala Salvador, točke so osvojile Urh, Janželj in Rozman. Nepričakovano je izgubila Laura Unuk, ki v otvoritvi ni izbrala najboljšega načrta. Moška vrsta ni bila kos favoriziranim Madžarom, ki so slavili s 3:1, remizirala sta Šubelj in Dobrovoljc. Šebenik in Borišek sta s črnimi figurami zašla v slabši položaj, ki ga nista uspela ubraniti.

8. krog, 6. 8. 2022

Armenci so obdržali vodstvo z zmago proti Indiji 2,5:1,5. Odločilno točko je prispeval Sargissian, ki je v končnici nadigral Harikrishno. Indija 2 je suvereno premagala ZDA s 3:1, Gukesh je proti Caruani zmagal že osmič zapored. V ostalih glavnih dvobojih sta minimalni zmagi dosegla Uzbekistan, ki je bil boljši od Nemčije in Azerbajdžan proti Kazahstanu. Vodi Armenija 15, Indija 2 in Uzbekistan 14. Pri dekletih sta se v derbiju najvišje postavljenih reprezentanc Indija in Ukrajina razšli brez zmagovalca 2:2. Gruzija je odpravila Armenijo kar s 3,5:0,5. Na vrhu je Indija 15 točk pred Gruzijo 14 točk.

Naši izbrani vrsti sta dosegli manj kot so obetale pozicije. Fantje so se izkazali z neodločenim izidom 2:2 (4 remiji) proti močni Češki. Odlično je igral Matej Šebenik, ki je imel z Navaro celo nekoliko boljšo pozicijo. Favoriziranim nasprotnikom so se uspešno zoperstavili tudi Šubelj, Markoja in Dobrovoljc. Dekleta so doživela poraz 1,5:2,5 s Filipini, čeprav je kazalo prej obratno. Točko je osvojila Lara Janželj, ki je pozicijsko nadigrala nasprotnico, remizirala pa Teja Vidic. Zala Urh je dovolila Filipinki, da prevzame pobudo in ostala praznih rok. Odločila je partija na prvi šahovnici, v kateri je imela Laura Unuk boljši položaj, a je njena prednost postopoma skopnela. V enaki končnici je želela preveč in izgubila.

7. krog, 5. 8. 2022

V osrednjem dvoboju v odprti konkurenci Armenija - ZDA ni bilo zmagovalca, končal se je ob vseh odločenih partijah 2:2. Na prvi šahovnici je Sargissian ugnal Caruano. Američani so imeli zmago praktično zagotovljeno, a je Shankland v remi poziciji odigral nemogočo potezo. Ker je moral igrati z dotaknjenim kraljem, je bil izgubljen. Indija je premagala Indijo 3 s 3:1. Še naprej navdušujejo mladi šahisti Uzbekistana, ki so odpravili Peru kar s 4:0 in Indije 2, ki so premagali Kubo s 3,5:0,5. Gukesh ima na prvi šahovnici za Indijo izjemen dosežek 7 iz 7. Pomembni zmagi z 2,5:1,5 sta dosegla tudi Kazahstan proti Španiji in Nemčija s Srbijo. Vodi Armenija 13 točk, sledijo šesterica s po 12 točkami: Uzbekistan, Indija 2, Indija, ZDA, Nemčija in Kazahstan. Pri dekletih so bile uspešne favorizirane ekipe. Indija je z 2,5:1,5 je ugnala Azerbajdžan, z enakim izidom Gruzija Romunijo in Armenija Izrael. Visoko zmago je zabeležila Ukrajina, ki je s 3,5:0,5 premagala Nizozemsko. V vodstvu je Indija 14 točk pred Ukrajino, Armenijo in Gruzijo 12 točk.

Slovenski reprezentanci sta upravičili favorizirano vlogo in dosegli poln izkupiček. Člani so premagali Bolgarijo z 2,5:1,5. Šubelj, Borišek in Markoja so remizirali. Odločil je Dobrovoljc, ki si je v srednji igri priboril prednost in jo pretvoril v celo točko. Dekleta so bila precej boljša od Severne Makedonije in sicer s 3,5:0,5. Zmagale so Urh, Vidic in Rozman, remizirala pa je Janželj.

6. krog, 3. 8. 2022
Tekmovanje se je prevesilo v drugo polovico. V odprti konkurenci še naprej zmaguje Armenija, ki se je po minimalni zmagi proti Indiji 2 zavihtela sama na vrh. ZDA so ob celi točki Caruane z 2,5:1,5 odpravili Iran. Uzbekistan in Indija sta se razšla z neodločenim izidom. Vodi Armenija 12 točk pred ZDA 11 točk in skupino 11 reprezentanc s po 10 točkami. V ženski konkurenci je bila Indija v derbiju s 3:1 boljša od Gruzije. Romunija je presenetljivo igrala 2:2 z Ukrajino. Na vrhu je tudi Azerbajdžan, ki je premagal Kazahstan s 3:1. Vodi Indija 12 točk pred Azerbajdžanom in Romunijo 11 točk itd.

Obe naši reprezentanci sta bili v vlogi favoritov, a so bili uspešni samo moški, ki so ugnali Bolivijo s 3:1. Točki sta osvojila Markoja in Dobrovoljc, remizirala pa Šebenik in Šubelj. Hrvatice so se še enkrat pokazale kot neugoden nasprotnik našim dekletom, dvoboj so dobile z 2,5:1,5. Točko je prispevala Vidic, remizirala pa Unuk. Urhova je imela odlično pozicijo, a je bila premalo odločna, po napaki se je vse obrnilo v korist tekmice. Tudi Janžljevi je v določenem trenutku kazalo zelo dobro, žal je sledil spregled, po katerem je ostala praznih rok. Moška reprezentanca je trenutno na 36. mestu, ženske pa so 48. Jutri, 4. 8., je na sporedu prost dan.

5. krog, 2. 8. 2022
Mlada ekipa Indija 2 še naprej zmaguje, v 5. krogu so bili boljši od 4. nosilca Španije z 2.5:1.5. Čvrsti Armenci so z enakim izidom premagali Anglijo. Minimalne zmage so dosegli tudi ZDA z Izraelom, Indija 1 z Romunijo in presenetljivo tudi Kuba z Azerbajdžanom. Uzbekistan je deklasiral Slovake s 4:0. Vodita Indija 2 in Armenija z maksimalnim izkupičkom 10 točk. V ženski konkurenci je Indija z 2.5:1.5 ugnala Francijo, Romunija pa Poljsko. Gruzija je bila s 3:1 uspešnejša od Indije 2, medtem ko sta se Ukrajina in Azerbajdžan razšla z neodločeno 2:2. Na vrhu so 3 ekipe: Indija, Gruzija in Romunija z 10 točkami.

Naši ekipi sta dosegli le eno meč točko, dekleta so igrala neodločeno 2:2 z Norveško. Zmagala je Laura Unuk, remizirali sta Zala Urh in Teja Vidic. Monika Rozman je imela v prvem delu partije ugodnejši položaj, a je v nadaljevanju po spregledu ostala brez figure in je izgubila. Fantje so zabeležili drugi poraz z 1:3 v dvoboju z Nemčijo. V pomembnih trenutkih je zmanjkalo nekaj natančnosti in nasprotniki so to izkoristili. Remizirala sta Borišek in Markoja, izgubila pa Šubelj in Dobrovoljc.

4. krog, 1. 8. 2022
Četrti krog je prinesel zanimive in izenačene dvoboje na vrhu članske konkurence. Francija in Indija sta se po 4 remijih razšli z izidom 2:2. Enak rezultat je bil tudi v duelu ZDA - Uzbekistan, kjer je Caruana na prvi šahovnici doživel poraz proti mlademu zvezdniku Abdusattorovu. Presenečenj ne manjka, Slovaška je tako ugnala Ukrajino z 2,5:1,5. Norvežanom ne gre po načrtih, saj so igrali le neodločeno z Mongolijo. V tej luči velja omeniti tudi poraz letošnjega evropskega prvaka Bluebauma v dvoboju Nemčije z Irsko. Trenutno vodi 5 ekip: Indija 2, Armenija, Israel, Anglija in Španija, ki imajo vse 4 zmage. Pri dekletih favorizirana moštva še naprej zmagujejo. Azerbajdžan, Poljska, Ukrajina, Indija 1, Francija, Indija 2, Gruzija in Romunija so dobili vse dvoboje.

Naši so dosegli popoln ekipni izkupiček. Dekleta so premagala Portugalsko s 3,5:0,5, fantje pa z enakim izidom Kostariko. Najkrajšo partijo je odigrala Monika Rozman, ki je lepo zmagala v napadu na kralja. Točki sta osvojili tudi Lara Janželj in Teja Vidic. V partiji Laure Unuk je prišlo do poenostavitve in remi razpleta. V moški ekipi so točke osvojili Matej Šebenik, Jan Šubelj in Boris Markoja, ki so v srednji igri prišli do prednosti in jo zanesljivo uveljavili. Obetavno pozicijo je imel tudi Vid Dobrovoljc, a je prezrl idejo nasprotnika in ostal brez skakača. Kljub temu je v nadaljevanju uspel remizirati.

3. krog, 31. 7. 2022
V obeh dvobojih na vrhu v odprti konkurenci sta zanesljivo zmagali favorizirani ekipi Indija in ZDA. Italjani so s 3:1 presenetljivo gladko opravili s 3. nosilci Norveško s Carlsenom na čelu. Presenečenje so pripravili tudi Avstrijci, ki so bili z 2,5:1,5 boljši od Nemčije. Pri dekletih imajo najvišje postavljene ekipe Indija, Ukrajina in Gruzija še naprej maksimalno število meč točk.

Slovenska ženska reprezentanca je pričakovano dobila dvoboj z Nikaragvo in sicer z izidom 4:0. Točke so osvojile Unuk, Janželj, Vidic in Rozman. Moška vrsta je doživela prvi poraz z favoriziranim Uzbekistanom 1:3, za katerega nastopajo štirje mladinci s povprečnim ratingom preko 2600 točk. Naši so dosegli po otvoritvenem delu dobre pozicije, a nadaljevali slabše in tehtnica se je postopoma nagnila na stran nasprotnikov. Remizirala sta Šubelj in Markoja, izgubila pa Šebenik in Borišek.

2. krog, 30. 7. 2022
Drugi krog je prinesel bolj zanimive boje in tudi kakšno večje presenečenje. Američani so s težavo premagali Paragvaj z 2,5:1,5. Tudi Portugalci so bili trd oreh in le tesno izgubili z močno Nizozemsko. Zalomilo se je Hrvaški, ki je visoko s 0,5:3,5 klonila proti Bolgarom. V ženski konkurenci so favorizirane ekipe zmagale. Najtežje delo so imele tretje nosilke Gruzijke, ki so z 2,5:1,5 ugnale Litvo.

Naši reprezentanci sta dosegli polovičen izkupiček. Fantje so s 4:0 odpravili Južno Korejo. Šebenik, Šubelj in Borišek so hitro dosegli prednost in zanesljivo zmagali. Uspešen je bil tudi Dobrovoljc, ki je v otvoritvi žrtvoval kmeta, kasneje pa prevedel igro v boljšo končnico. Dekleta so izgubila proti nižje postavljenemu Ekvadorju z 1,5:2,5. Točko je osvojila Monika Rozman, remizirala je Laura Unuk. Ob porazu Zale Urh je odločila partija na tretji šahovnici. Teja Vidic je imela po otvoritvi dobro pozicijo, kasneje je zašla v slabši položaj, v končnici pa zapravila priložnost, da se reši.

1. krog, 29. 7. 2022
Pričela se je 44. Šahovska olimpijada, na kateri so udeležene ekipe iz kar 186 držav. Od top reprezentanc manjkata Kitajska in Rusija. Glavni favoriti v odprti konkurenci so ZDA, Indija in Norveška na čelu s Carlsenom. V boj za medalje se lahko vključijo tudi nekatere druge močne sestave, še posebej je zanimiv nastop mladih zvezdnikov v ekipi Indija 2. Pri ženskah po ratingu precej izstopajo Indija, Ukrajina in Gruzija.

Naši reprezentanci sta v 1. krogu po pričakovanju zabeležili visoki zmagi. Dekleta so s 4:0 odpravila Haiti. Točko so prispevale Urh, Janželj, Vidic in Rozman. Fantje so premagali Somalijo s 3,5:0,5. Svoj debi v izbrani vrsti je s polnim izkupičkom uspešno začel Vid Dobrovoljc. Zmagala sta tudi Borišek in Markoja, le Šebeniku ni uspelo streti odpora tekmeca, ki je izbral mirno remi varianto.

V dvobojih najboljših ni bilo presenečenj. Omeniti velja remi Levona Aronjana, ki igra za favorizirano reprezentanco ZDA. Proti predstavniku Angole se je znašel v težkem položaju, a se je nasprotnik zadovoljil s polovičko.

Najava, 27. 7. 2022
Predstavniki in predstavnice slovenskih šahovskih reprezentanc so odpotovali v indijski Chennai. Največji svetovni šahovski dogodek, ki se prvič v zgodovini odvija v Indiji, bo od 28. 7. do 10. 8. gostil 189 moških in 161 ženskih reprezentanc, kar predstavlja rekordno številko.

Moška ekipa se nahaja na 41. mestu po začetnem ratingu, ženska pa na visokem 26. Odgovornost prve šahovnice bo tokrat prvič prevzel velemojster Matej Šebenik, ki bo z ekipo v sestavi IM Jan Šubelj, GM Jure Borišek, IM Boris Markoja in FM Vid Dobrovoljc poskusil izboljšati začetno izhodišče, zagotovo pa si vsi skupaj želimo še precej več.

Dekleta bodo v odlični sestavi naskakovala prvo petnajsterico: IM, wGM Laura Unuk, wIM Zala Urh, wIM Lara Janželj, wIM Teja Vidic, wFM Monika Rozman.

Pričetek partij je ob 11.30.

Držimo pesti!

Uradna stran prvenstva
Chess24 - partije člani
Chess24 - partije članice
ChessResults - člani
ChessResults - članice