Soglasje k uporabi piškotkov.
Razumem Portal Šahovske zveze Slovenije za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo spletišča se strinjate z njihovo uporabo.

Evropsko člansko prvenstvo v Sloveniji

Evropsko posamično prvenstvo, je letos prvič v zgodovini potekalo na slovenskih tleh, med 26. marcem in 7. aprilom v Termah Čatež. Za bogati nagradni sklad in vstopnice za svetovni pokal se je potegovali 317 igralk in igralcev iz 39 držav.

Uradna stran
Chess24
Prenos v živo
Rezultati
Rezultati SLO
Intervjuji

Otvoritev - 26.3.2022:
Slavnostna otvoritev je potekala na sobotni večer v veličastni Viteški dvorani Gradu Brežice, kjer so obiskovalce nagovorili predsednik Evropske šahovske zveze Zurab Azmaiparashvili, predsednik Šahovske zveze Slovenije Milan Brglez, podžupan občine Brežice Bogdan Palovšnik in predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. Dogodka se je udeležil tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. Za kulturni del sta poskrbela Orkester Slovenske vojske in plesalki Ika in Nina.

1. krog - 27.3.2022:
V uvodnem krogu evropskega prvenstva so glavni favoriti dosegli pričakovane zmage, vendar vsi niso imeli lahkega dela. Prvi nosilec Čeh David Navara je vknjižil celo točko, potem ko je nasprotnik želel preveč. Na podoben način je prišel do uspeha tudi ukrajinski predstavnik Volokitin, ki je v otvoritvi prišel v slabši položaj. Dva izmed favoritov Anton in Krivoručko pa sta le remizirala.

Med števično slovensko zasedbo je vsa šesterica nosilcev: Beljavski, Šebenik, Šubelj, Markoja, Tratar in Dobrovoljc dosegla zmage. Izkazala se je Laura Unuk, ki se je proti nemškemu velemojstru Fridmanu v boljši poziciji zadovoljila z remijem. Enak dosežek je uspel tudi Špalirju proti nemškemu reprezentantu Bluebaumu.

2. krog - 28.3.2022:
Na evropskem posamičnem prvenstvu so šahisti in šahistke odigrali drugi krog, v katerem je najbolj odmevno zmago dosegel 17-letni Azerbajdžanec Suleymanli proti drugemu nosilcu Korobovu. V osrednjih partijah so točke vknjižili Navara, Volokitin in Sargissian, ki je bil boljši od veterana Beljavskega. Izkazal se je tudi mladi srbski velemojster Budisavljević, ki je ugnal enega izmed favoritov Romuna Deaca.

Domači adut Matej Šebenik je nadigral 16. nosilca Ševčenka iz Ukrajine, a dobljene končnice ni realiziral in partija se je končala z remijem. Tudi državna prvakinja Zala Urh je zapravila priložnost za zmago proti precej višje rangiranem nasprotniku Muradliju iz Azerbajdžana. Omeniti velja neodločena izida mladega upa Jana Šublja v duelu z italijanskim reprezentantom Vocaturom in Marka Tratarja z Georgievim. Laura Unuk je izgubila proti Turku Yilmazu.

3. krog - 29.3.2022:
Boji na evropskem posamičnem prvenstvu so vse bolj napeti, izidi pa negotovi. Po 3. krogu nima več popolnega izkupička nobeden izmed prve deseterice nosilcev. Prvo ime letošnjega tekmovanja David Navara je tokrat remiziral z Nemcem Wagnerjem. Enak izid je dosegel tudi sedmi nosilec Sargissian proti Iskandarovu. Turški predstavnik Can je z belimi figurami nekoliko presenetljivo premagal Volokitina, ki je naredil večjo napako že v otvoritvi. V vodstvu je 7 šahistov s po 3 točkami.

Današnji dan je bil za naše najboljše predstavnike večinoma neuspešen. Od treh šahistov s poldrugo točko Šebenik,Tratar in Šubelj je uspel pol točke iztržiti le slednji proti hrvaškemu reprezentantu Brkiću. Lauri Unuk je večji del partije kazalo zelo dobro, kasneje se je pozicija obrnila v korist nasprotnika in na koncu razplet v remi. Neodločen izid sta dosegla tudi nekdanja državna prvaka Markoja in Dobrovoljc. Naš najuspešnejši šahist je trenutno Jan Šubelj, ki je zbral 2 točki.

4. krog - 30.3.2022:
V četrtem krogu evropskega posamičnega prvenstva se je z zmago proti Nemcu Svaneju na prvo mesto zavihtel islandski velemojster Kjartansson. Večji del partije je bil sicer v podrejenem položaju, v končnici pa je preobrnil pozicijo v svojo korist. Islandec je zbral vse 4 točke, kar je zaenkrat največje presenečenje na turnirju, saj je šele na 133. mestu po ratingu. V skupini s po 3 točkami in pol je 16 igralcev. Eden glavnih favoritov David Navara je še drugič remiziral in ima 3 točke.

Najboljši slovenski mladinec Jan Šubelj je črnimi figurami doživel prvi poraz proti Santosu. Španski reprezentant je po Janovi napaki prišel do močnega napada in črnemu ni bilo rešitve. Ostali domači aduti so imeli nekoliko lažje nasprotnike in uspešno opravili svoje delo. Najvišje so uvrščeni Šebenik, Markoja, Tratar in Dobrovoljc, ki imajo 2,5 točke.

5. krog - 31.3.2022:
Peti krog evropskega posamičnega prvenstva je prinesel spremembo na vrhu. Armenski velemojster Sargissian je premagal dotlej vodilnega Kjartarssona. Po otvoritvi je beli dosegel boljšo pozicijo in jo po žrtvi kvalitete zanesljivo realiziral. Tudi sicer so bili na višjih šahovnicah bolj uspešni igralci z belimi figurami. V vodilni skupini so s 4.5 točkami poleg Sargissiana še Bluebaum Kuzubov, Jobava in Can.

Med slovenskimi predstavniki trenutno najbolje kaže Mateju Šebeniku, ki je kljub slabemu počutju še drugič zaporedoma zmagal in ima 3.5 točke. Kazalo je sicer na neodločen izid, a je Matej v končnici vnovčil svoje znanje in izkušnje. Svoja nasprotnika sta ugnala tudi Beljavski in Šubelj. Poleg njiju ima 3 točke tudi Marko Tratar, ki je remiziral.

6. krog - 1.4.2022:
S končanim 6. krogom je za nami dobra polovica tekmovanja. Vse tri partije na najvišjih šahovnicah so bile zelo borbene, čeprav je padla samo ena odločitev. Na vrh tabele se je zavihtel nemški reprezentant Bluebaum, ki je s črnimi figurami v končnici ugnal Cana. Slednji je najprej zapravil prednost, kasneje pa še možnost za neodločen izid. Ukrajinski šahist Kuzubov je kot beli dosegel boljšo pozicijo, a ni uspel zlomiti čvrstega Armenca Sargissiana. Tudi Šarić in Jobava sta se razšla brez zmagovalca. Za vodilnim Bluebaumom, ki ima 5,5 točk, je četverica Kuzubov, Jobava, Ter-Sahakyan in Gadimbayli s 5 točkami.

Matej Šebenik je remiziral s Poljakom Bartelom in ohranil možnosti za dobro uvrstitev. V tem trenutku je najbolj pomembno, da čimprej minejo njegove zdravstvene težave. Polovičko je dosegel tudi Jan Šubelj, ki je imel priložnost za zmago proti najboljšemu švedskemu šahistu Grandeliusu, a mu na koncu ni uspelo. Prvič je zmagala Laura Unuk in prišla do polovice možnih točk. Izkazala se je tudi njena reprezentančna kolegica Zala Urh z remijem proti Maksimoviću (BIH). Šebenik ima 4 točke, Šubelj, Beljavski in Dobrovoljc pa 3,5 itd.

7. krog - 2.4.2022:
V sedmem krogu je vodilni Matthias Bluebaum izkoristil prednost belih figur in zabeležil novo zmago. Proti Kozubovu je v srednji igri osvojil kmeta, po napaki črnega je prišel v dobljen položaj, ki ga je realiziral. Sargissian je kot črni osvojil pomembno točko v duelu z Jobavo. Vrstni red: Bluebaum 6,5 točk, Sargissian 6, Gadimbayli, Guseinov, Moussard, Ter-Sahakyan, Shevchenko in Lagarde 5,5...

Junak današnjega dne je mladi Jan Šubelj, ki je premagal drugega nosilca, ukrajinskega velemojstra Korobova. Jan je dosegel boljšo pozicijo, jo stopnjeval in postavil nasprotnika pred nerešljive probleme. Matej Šebenik je prišel s črnimi figurami proti Madžaru Kantorju v nekoliko podrejen položaj, ki ga ni uspel ubraniti. Odlično je igrala državna prvakinja Zala Urh in premagala Sanikidzeja. Laura Unuk je prišla v dobljeno pozicijo, a je žal prezrla taktični motiv in izgubila. Šubelj ima 4,5 točke in je v igri za GM normo. Po 4 točke so zbrali: Šebenik, Beljavski, Tratar in Urhova.

8. krog - 3.4.2022:
Osmi krog je bil v znamenju remijev na vrhu tabele. Vodilna šahista Bluebaum in Sargissian sta remizirala že po 12. potezah in ohranila prednost pred najbližjimi zasledovalci. Hiter remi smo lahko videli tudi v partiji Moussard - Guseinov. Celo točko je osvojil prvi nosilec David Navara, ki ima z dobrim finišem še možnost za visoko uvrstitev. Vrstni red: Bluebaum 7, Sargissian 6,5, Iskandarov, Gadimbayli, Guseinov, Šarić, Moussard, Ter-Sahakyan, Nisipeanu, Shevchenko, Santos, Kobo in Lagarde 6 itd.

Jan Šubelj je s črnimi figurami doživel poraz proti Moroniju. Potek partije kaže, da se je naš mladi šahist ujel v pripravljene analize Italijana. Matej Šebenik je z zmago hitro nadoknadil poraz iz prejšnjega kroga. Pokazal je svoje velemojstrstvo v končnici, kjer mu kljub izenačenem položaju nasprotnik ni bil kos. Zmagala sta tudi Beljavski in Dobrovoljc, ki se je prebil nad polovico možnih točk. Šebenik in Beljavski 5 točk, Šubelj in Dobrovoljc 4,5, Markoja, Tratar, Špalir, Urhova in Marn 4 itd.

** 9. krog - 4.4.2022:**

Tudi v devetem krogu so se najpomembnejše partije na vrhu končale brez zmagovalca. Vodilni Bluebaum je hitro remiziral s Nisipeanujem in ohranil pol točke prednosti pred tekmeci. Enak izid je bil tudi v partiji Šarić-Sargissian. Pomembno točko je osvojil Lagarde v duelu s Shevchenkom. Gadimbayli je premagal Navaro in ga izločil iz boja za najvišja mesta. Vodi Bluebaum 7,5, Sargissian, Gadimbayli in Lagarde 7 itd.

Naši najuspešnejši šahisti tokrat niso imeli svojega dne. Neodločen izid je dosegel le Matej Šebenik, ki je odlično odigral s črnimi figurami proti Santosu (Španija). V partiji Beljavski-Indjić (Srbija) je beli že zgodaj v otvoritvi zašel v težave, iz katerih se ni mogel rešiti. Tudi Šubelj in Dobrovoljc sta po napadu tekmecev ostala praznih rok. Zala Urh je v domačem duelu premagala Tratarja. Z drugo točko zapored si je precej izboljšal uvrstitev Boris Markoja. Zmagala je tudi Laura Unuk. Šebenik 5,5, Beljavski, Markoja in Zala Urh 5, Šubelj, Dobrovoljc in Laura Unuk 4,5 itd.

** 10. krog - 5.4.2022:**

Osrednja partija 10. kroga Lagarde-Bluebaum se je končala brez zmagovalca. Črni je prevzel pobudo in dosegel materialno prednost, ki pa je ni uspel uveljaviti. Sargissian je v otvoritvi osvojil kmeta in zanesljivo premagal Gadimbaylija. V boj za vrh sta se z zmago priključila tudi Šarić in Santos. Sargissian in Bluebaum 8, Lagarde, Saric in Santos 7,5...

Matej Šebenik je po otvoritvi zašel v težave, a se je uspel rešiti in remiziral proti Bassu (Italija). Enak izid sta dosegla tudi Beljavski in Markoja, ki sta izpustila možnost za celo točko. Zmagala sta Šubelj in Dobrovoljc. Izkazala sta se tudi mladinca Jan Marn in Matic Nareks, ki sta se s polnim izkupičkom prebila do polovice možnih točk. Šebenik 6, Beljavski, Šubelj, Markoja in Dobrovoljc 5,5, Zala Urh,Tomazini, Špalir, Marn in Nareks 5 itd.

11. krog - 6.4.2022:

S slavnostno podelitvijo priznanj najboljšim se je končalo letošnje prvenstvo. Evropski prvak je postal nemški velemojster Matthias Bluebaum. Drugi je Gabriel Sargissian (Armenija) in tretji Ivan Šarić (Hrvaška). V zadnjem krogu sta se obe odločilni partiji za najvišja mesta Sargissian-Santos in Bluebaum-Šarić končali z delitvijo točk. S polnim izkupičkom so se med prvo osmerico prebili Cheparinov, Yilmaz in Ponomariov. Vrstni red Bluebaum in Sargissian 8,5, Saric, Cheparinov, Santos, Yilmaz, Ponomariov in Durarbayli 8...

Najuspešnejši slovenski predstavnik je postal Jan Šubelj, ki je končal turnir z zmago. Matej Šebenik je doživel poraz proti Iviću (Srbija). V otvoritvi je izenačil, pred časovno kontrolo pa je naredil napako in prišel v izgubljen položaj. Remizirala sta Beljavski in Dobrovoljc. Celo točko je osvojil Marn. Uvrstitve naših: 66. Šubelj 6,5, 99. Šebenik 6, 126. Marn 6, 127. Beljavski 6, 137. Dobrovoljc 6, Zala Urh, Laura Unuk, Markoja 5,5...