Svetovni pokal v Sočiju

Najava, 12. 7.

V ruskem Sočiju bo od 12. julija do 6. avgusta FIDE Svetovni pokal. V absolutni konkurenci nastopa 206 šahistov, med njimi je tudi svetovni prvak Carlsen in mnogi drugi vrhunski šahisti. Manjkajo najboljši Kitajci, Nepomnjašči, Nakamura...Tudi pri dekletih je med 103 udeleženkami večina igralk iz top deseterice na svetovni lestvici, a brez najboljših Kitajk Hou Yifan in svetovne prvakinje Ju Wenjun. Slovenske barve zastopata Matej Šebenik, ki se bo v 1. kolu pomeril s predstavnikom Poljske Krasenkovim in Laura Unuk, ki jo čaka dvoboj z Egipčanko Shrook. Tekmovanje poteka po izločilnem sistemu, 2 partiji v standardnem tempu in morebitni podaljšek v hitrih disciplinah. Pričetek je 12. julija ob 14.00.

Uradna stran
Chess24 - open
Chess24 - women

Rezultati 1. kolo, 13. 7.

Laura Unuk je zanesljivo upravičila vlogo favoritinje in dobila obe partiji proti Egipčanki Shrook ter se uvrstila v drugo kolo. Njena naslednja nasprotnica je Mamadžada iz Azerbajdžana. Matej Šebenik je izpadel z 0.5:1.5 proti izkušenemu Poljaku Krasenkovu, čeprav bi si po pozicijah zaslužil vsaj podaljšek. V prvi partiji je s črnimi figurami držal ravnotežje, a kasneje klonil v končnici. V drugi partiji je dosegel dobljen položaj, ki pa ga ni uspel pretvoriti v celo točko.

Rezultati 2. kolo, 16. 7.

Od tekmovanja se je poslovila tudi Laura Unuk, ki jo je z 1.5:0,5 izločila višje rangirana Azerbajdžanka Mamadžada. Prva partija se je končala z remijem. V drugi partiji je naša najboljša šahistka s črnimi figurami dosegla izenačen položaj. V pomembnem delu srednje igre se je odločila za jemanje kmeta, po katerem je nasprotnica prišla do napada in odločilne prednosti.
V 2. kolu so pričeli s tekmovanjem tudi vsi najboljši in se uvrstili naprej. Izjema je Aronian, ki je moral odpovedati nastop zaradi bolezni.

Rezultati 3. kolo, 20.7.

Presenetljivo je izpadel eden izmed glavnih favoritov Caruana, ki ga je izločil najboljši kazahstanski šahist Jumabayev z 1.5:0,5. Po podaljških zapuščata tekmovanje tudi Giri in Mamedžarov. Carlsen je z 2:0 rutinirano premagal rojaka Tarija. Pri dekletih je bilo najbolj napeto v ukrajinskem obračunu med nekdanjo svetovno prvakinjo Ushenino in 3. nosilko Marijo Muzychuk, ki ga je šele v podaljšku po hitropoteznih partijah dobila slednja. V osmino finala se ni uspelo uvrstiti 6. nosilki Hariki. Najboljših 32 v absolutni konkurenci in 16 deklet nadaljuje z boji 22.7.

Rezultati 4. kolo, 24. 7.

Magnus Carlsen je proti Poljaku Wojtaszku igral z veliko energije v agresivnem slogu. V obeh partijah rednega dela je imel pobudo, a je uspel zmagati šele v podaljšku. Iz prve deseterice nosilcev so se v osmino finala uvrstili tudi Griščuk, Karjakin in Vachier-Lagrave. Še naprej preseneča 19-letni Srb Ivić, ki je izločil Andreikina. V konkurenci deklet smo lahko spremljali zanimiv obračun med prvo nosilko Gorjačkino in najboljšo bolgarsko šahistko Stefanovo. V standnardnem tempu je bil rezultat neodločen, zato je sledil tie-break. Povedla je Gorjačkina, ki pa je bila v drugi partiji že v izgubljenem položaju, a je Bolgarka zamudila priložnost za izenačenje. Izpadla je tretja nosilka Marija Muzichuk proti Kostenjukovi.

Rezultati 5. kolo, 27. 7.

Večina dvobojev osmine finala pri članih je bila odločena šele v tie-breaku. Spremljali smo lahko zanimiv in negotov dvoboj Carlsena z 19-letnim ruskim velemojstrom Esipenkom, ki je bil pričakovano trd nasprotnik. V rednem delu sta se obe partiji končali z remijem. Tudi podaljšek v pospešenem tempu ni prinesel zmagovalca, oba tekmeca sta dobila po eno partijo z belimi figurami. Do odločitve je prišlo v hitropotezni igri, kjer je Carlsen zmagal v obeh partijah. Po podaljšku sta izpadla še dva iz širšega kroga favoritov. Vachier-Lagrave je klonil proti Karjakinu, Griščuk pa proti Dudi. Pri dekletih so se v polfinale že po rednem delu uvrstile Gorjačkina, Kostenjuk in Tan, ki je izločila drugo nosilko Lagno. Po podaljšku si je napredovanje izborila še nekdanja slovenska reprezentantka Anna Muzychuk, ki nastopa za Ukrajino.

Rezultati 6. kolo, 30. 7.

Na svetovnem pokalu se vse bolj približujejo končne odločitve. V četrtfinalu je Carlsen proti Bacrotu dobil uvodno partijo s črnimi figurami in opravil večino dela. V drugi partiji je Francoz v enaki poziciji skušal doseči nemogoče in še v drugo ostal praznih rok. Po rednem delu sta se z rezultatom 1,5:0,5 v polfinale uvrstila še najboljši Poljak Duda proti Viditu in ruski predstavnik Fedosejev, ki je izločil Tabatabaeia. Najdalj je trajal obračun Karjakin - Shankland. Po porazu v prvi partiji je Karjakin izenačil v velikem slogu, ko je v silovitem napadu matiral nasprotnika. Tudi v podaljšku je bil boljši in se bo boril za najvišja mesta. Pri dekletih je Gorjačkina premagala A. Muzychuk z 1,5:0,5. Muzychukova je svojo priložnost zapravila v prvi partiji, ko ni uspela realizirati boljše pozicije. V drugi partiji je črnimi figurami zašla v slabo končnico, ki je ni mogla ubraniti. Tudi v drugem polfinalu Kostenjuk - Tan je bil rezultat 1,5:0,5. Kostenjukova je z belimi figurami izkoristila slabšo predstavo nasprotnice, ki je že kmalu po otvoritvi zašla v nerešljive težave. Šahisti in šahistke nadaljujejo z boji 1. avgusta.
Polfinale: Carlsen - Duda, Fedosejev - Karjakin
Dekleta finale: Gorjačkina - Kostenjuk, za 3. mesto: A. Muzychuk - Tan

Rezultati 7. kolo, 3. 8.

Poljak Jan Krištof Duda je pripravil veliko presenečenje, ko je v polfinalu svetovnega pokala premagal prvega favorita Magnusa Carlsena. Po rednem delu je bil rezultat neodločen, v tie-breaku pa je slavil poljski velemojster. Igral je odlično in ni dovolil, da bi svetovni prvak prišel do svoje igre. Norveški šampion je bil tokrat neprepoznaven. V drugem polfinalu je bil Karjakin z 1,5:0,5 boljši od Fedosejeva. Zmagovalka pri dekletih je postala ruska šahistka Aleksandra Kostenjuk, ki je z 1,5:0,5 dobila finalni dvoboj proti Aleksandri Gojačkini. Tretja je Kitajka Tan Zhongyi, ki je v podaljšku premagala A. Muzychuk. Finale: Karjakin - Duda, za 3. mesto: Carlsen - Fedosejev

Rezultati 8. kolo, 5. 8.

Zmagovalec Svetovnega pokala je postal 23-letni poljski velemojster Jan Krištof Duda, ki je v finalu z 1,5:0,5 premagal Karjakina. Dvoboj za tretje mesto Carlsen - Fedosejev 2:0.