Šahovske figure čakajo ljubitelje šaha v šahovskem kotičku Vasje Pirca v Idriji

IDRIJA – Da bi prostoru, tako imenovane Dnevne sobe »Pr Golitu « na Mestnem trgu v Idriji, ki je le nekaj korakov oddaljen od rojstne hiše šahovskega velemojstra rojaka Vasje Pirca, dodali nove vsebine, je vodstvo Šahovskega kluba »Kolektor« Idrija predlagalo ureditev šahovskega kotička. Predlog je bil pri vodstvu Občine Idrija dobro sprejet in pričeli smo z aktivnostmi. Vodstvo ŠK Kolektor Idrija se je nato povezalo z arhitektom Cvetom Kodrom iz Idrije, ki je bil zadolžen za opremo in oblikovanje Dnevne sobe in za donatorstvo preko razpisa zaprosilo Zavarovalnico Triglav Ljubljana. Z donacijo smo načrtovali nabavo opreme za šahovski kotiček: šahovsko mizo s figurami tipa »Dubrovnik 1950«, s katerimi so igrali na šahovski olimpijadi v Dubrovniku 1950, kjer je v ekipi Jugoslavije igral tudi velemojster Pirc in z ekipo osvojil zlato medaljo.Za različne šahovske aktivnosti smo načrtovali tudi računalnik z dodatnimi programi, ki bi omogočali igranje šaha na posebni digitalni šahovnici, ki beleži poteze, elektronsko šahovsko uro, šahovski program Fritz 17, šahovsko literaturo. Vse to omogoča, da si mladi in starejši ljubitelji šaha lahko preko računalnika na spletni strani chessgames.com ogledajo kar 595 šahovskih partij Vasje Pirca, ki jih je odigral v času od leta 1929 do leta 1968. Z aktivnostjo šahovskega kotička bi tako ljubitelji šaha na Idrijskem imeli možnost šahiranja – klub nima lastnih prostorov- in tako bi nadaljevali več kot 70 -letno uspešno šahovsko delovanje v našem mestu. Šahovski kotiček v bližini rojstne hiše rojaka Vasje Pirca bo tako postal edinstven prostor združevanja in prezentacije šaha v Sloveniji.

Pri pisanju tega prispevka me je prešinila misel, da so bili na Mestnem trgu v Idriji rojeni kar trije znameniti Idrijčani z veliko začetnico črko P. To so skladatelj Zorko Prelovec ( 1887 - 1939 ) , kipar in slikar Nikolaj Pirnat ( 1903 - 1948) in šahovski velemojster Vasja Pirc (1907 -1980). V Idriji pa je krajše obdobje prebival italijanski pesnik, pisatelj in filmski ustvarjalec Pier Paolo Pasolini (1922 – 1975), ki je med letoma 1930 -1931 skupaj s svojo družino živel v Idriji, kjer je obiskoval četrti razred osnovne šole. Prav oblikovanje umetniškega trikotnika na našem mestnem trgu potrjuje bogato tradicijo umetniškega ustvarjanja v našem mestu in nove izzive za mlade generacije, ki prihajajo.

Na šahovsko mizo bomo namestili tudi napisno ploščico z naslednjo vsebino: ŠAHOVSKA MIZA
Izdelana iz jesena ; dimenzije 90 x 90 x 75 cm, šahovnica 60x60 cm.
ŠK »Kolektor« Idrija – Donator Zavarovalnica Triglav
Idrija, januarja 2021

O uradnem odprtju Šahovskega kotička v Idriji in njegovem delovanju bomo pravočasno obvestili člane ŠK Kolektor Idrija, ljubitelje šaha in poročali v sredstvih javnega obveščanja.

Šahovske figure v šahovskem kotičku čakajo ljubitelje šaha !

Silvo Kovač, ŠK Kolektor Idrija