Soglasje k uporabi piškotkov.
Razumem Portal Šahovske zveze Slovenije za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo spletišča se strinjate z njihovo uporabo.

Utrinek iz novinarske konference: Šah v času covid-19

V torek, 21. julija je na ŠZS potekala novinarska konferenca z naslovom Šah v času covid-19. Podpredsednica UO ŠZS Darja Kapš je uvodoma spregovorila o mednarodnemu dnevu šah, ki smo ga obeležili včeraj, 20. julija. Izpostavila je izvrsten dosežek mladega Jana Šublja, ki je na nedavno končanem odprtem turnirju v St. Veitu na avstrijskem Koroškem osvojil še zadnjo normo za naziv mednarodnega mojstra. Matej Šebenik, mladinski selektor in član Strokovnega sveta, je predstavil šahovsko dogajanje v času pandemije, ki se je pretežno prestavilo na svetovni splet. Med drugim bo na ta način letos potekala tudi spletna šahovska olimpijada, kjer bo nastopilo 163 ekip.

Govora je bilo tudi o Evropskem prvenstvu za člane v Podčetrtku, ki je prestavljeno na zimski termin. V upanju, da se zdravstvene razmere ne bodo poslabšale, se pričakuje izvedba prvenstva od 8. do 21. decembra, prav tako pa se zaradi majhnega števila uradnih mednarodnih turnirjev v letošnjem letu pričakuje množična udeležba šahistov in šahistk.

G. Mirko Bandelj se je v imenu UO ŠZS odzval na nedavne zapise v nekaterih medijih (Nova24, Demokracija, Siol.net). Po njegovih besedah se je ŠZS odločila za odziv na neresnične trditve v zapisih, temelječih na ali citiranih z izjavami gospoda Tisaja, čeprav je že na prvi pogled očitno, da niso niti profesionalni niti etični, predvsem zato, ker je to bil doslej najhujši osebni napad na posamezne funkcionarje zveze na podlagi njihovih domnevnih političnih opredelitev in ne zaradi njihovih morebitnih napak ali nepravilnosti pri delu, saj teh medijski zapisi niti ne omenjajo. Izpostavil je odprtost ŠZS in njenega Upravnega odbora, kjer politična pripadnost članov ne igra nikakršne vloge (mimogrede, v upravnem odboru so bili in so še pripadniki različnih političnih strank, tudi SDS, ki je omenjena zgolj zaradi provenience medijev, ki jih g. Tisaj zlorablja za svoje nesprejemljivo početje). Zveza je civilno družbena organizacija zasebnega prava in kot taka zavezana k spoštovanju zakonov in lastnih pravil, zlasti statuta. Kot taka odgovarja svojemu članstvu in ne politiki, zato je grožnja g. Tisaja zvezi z aktualno politično oblastjo povsem deplasirana in pritlehna. Še toliko bolj, ker z grožnjami in izsiljevanjem g. Tisaj očitno hoče doseči nezakonito delovanje (zlasti financiranje) zveze in sebi mimo pravil zveze izposlovati položaj in pooblastila, ki mu ne gredo. Finančna sredstva, ki jih zveza mukotrpno pridobi, troši pregledno in v skladu z namenom. O tem poroča pristojnim organom zveze, financerjem sredstev iz javnih virov, letna poročila oziroma zaključni računi pa so v skladu z zakonom tudi javno objavljeni. Trošenje sredstev iz javnih virov je tudi podvrženo kontroli državnih organov, ki doslej pri tem niso odkrili nobenih nepravilnosti. Ni pa zveza dolžna g. Tisaju polagati nobenih računov, vendar tudi tu ne bi bilo nobenih zadržkov, saj zveza nima kaj skrivati, če bi se g. Tisaj znal kulturno in artikulirano obnašati in komunicirati. Ne more pa zveza pristajati na to, da bi se morala obnašati tako kot on zahteva. Odprtost in poslanstvo delovanja zveze si ni mogoče predstavljati tako, da bi mladince, ki jim omogoča šahovsko udejstvovanje, obravnavala kot prispevek (stališče g. Tisaja) staršev zvezi, ki bi g. Tisaju dajal legitimnost za njegove grožnje, ultimate, blatenje, vtikanje v selektorsko delo, naknadno spreminjanje pravil tekmovanj in podobno. Zato se zveza z g. Tisajem ne bo pogovarjala, razen morda na sodišču. Poudarjeno je bilo, da mladi šahisti in šahistke v zadnjih letih dosegajo vrhunske rezultate v mednarodnem merilu, ŠZS pa jih pri tem v okviru svojih zmogljivosti tudi podpira. To svoje poslanstvo bo zveza udejanjala tudi v bodoče.

Nova24 se tiskovne konferece, kljub vabilu, ni udeležila. Tokrat laži še stopnjuje s trditvijo, da se stranka SD financira iz sredstev ŠZS, kar je seveda popolni nesmisel. Vir te laži je očitno I. Tisaj, če ni, ŠZS od njega pričakuje najmanj, da bo od medija, ki ga sam označuje za visoko profesionalnega, dosegel vsaj objavo popravka in opravičilo.

Objava z novinarske konference v medijih:

SIOL.NET

DELO.SI