Soglasje k uporabi piškotkov.
Razumem Portal Šahovske zveze Slovenije za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo spletišča se strinjate z njihovo uporabo.

Nova knjiga! Improve Your Life by Playing a Game

Avtorica kot šahovska velemojstrica in doktorica psihologije ter univerzitetna predavateljica v knjigi Improve your life by playing a game združuje znanja obeh področij in jih pretvarja v splošna generična znanja, uporabna za vsakodnevno življenje.

Novost in glavni prispevek knjige so v smiselno celoto povezani različni teoretični koncepti s področja psihologije, ki so postavilljeni na svoje mesto v procesu izpopolnjevanja določenega življenjskega področja. V knjigi so predstavljeni psihološki vidiki pristopa h kakršnikoli aktivnosti, ki so po avtoričinem mnenju nujni za uspeh. S primeri iz procesa šahovskega treniranja, turnirske igre in analize partij je ponazorjena aplikativna vrednost posameznih konceptov. Ključne ugotovitve so izpostavljene in podprte s citati mnogih modrecev bližnje in daljnje preteklosti. Bralec pa dobi tudi priporočila oziroma primer za vadbo določene sposobnosti. Knjiga sledi toku razvoja kariere od obdobja treninga, do preizkušanja naučenega v realnosti (igranju turnirja) in soočanja s posledicami bojnih ran.

Kakšne generične modrosti v svojem razvoju osvaja šahist? V okviru treninga se nauči motivirat se, postavljati cilje, pomnilnih tehnik, vztrajnosti in odloženega nagrajevanja. Vedno ostaja radoveden raziskovalec, ki išče smisel v delu, ki ga opravlja. Tekom igranja turnirjev šahist razvija sistematičnost razmišljanja podprto z visoko koncentracijo v kombinaciji z ustvarjalnostjo in fleksibilnostjo. Uri se v odločanju ob konstruktivnem načinu soočanja s preprekami, sprejemanjem posledic svojih odločitev in prevzemanjem odgovornosti. Nauči se balansirat med aktivnostjo in potrpežljivostjo. Konstantno igro tekom turnirja pogojuje ustrezno soočanje s čustvi v stresnih okoliščinah. Šahist mora razumeti, da je življenje konstantno učenje, kjer je volja do učenja, sprejemanje konstruktivnih kritik in spreminjanje del vsakdana in ne nekaj groznega od česar je potrebno bežati. Vzpostaviti mora pozitiven življenjski nazor z zdravo mero ambicioznosti. Nenazadnje pa je šahistova osebnost oplemenitena z visokim etičnim in moralnim nivojem.
Vse te spretnosti so nepogrešljive v različnih življenjskih področjih, na poslovnem, športnem področju, medosebnih odnosih in splošnem usmerjanju svoje življenjske poti. Zato je bil že včeraj čas, da se zavemo kaj in zakaj počnemo, zbudimo sposobnosti povezovanja znanj in spremenimo življenjske aktivnosti v vseživljenjske modrosti. In šah, kot življenje skoncentrirano na majhni plošči nam ponuja idealen poligon za to.

Knjiga Improve your life by playing a game nas popelje na vznemirljivo potovanje po raznolikih področjih psihologije, ki jih razloži tako, da postavi bralca v pozicijo šahovskega igralca.

Knjiga je zanimiva za različne publike:
- študente psihologije, ki želijo z razumevanjem aplicirati svoja znanj ana različna življenjska področja,
- ljudi, ki se ukvarjajo s poslovajnem in ekonomijo in želijo razviti svoje strateške miselne spretnosti
- trenerje in mentorje v različnih športih, ki se zavedajo, kako pomemben del uspeha predstavljajo psihološki dejavniki
- šahiste, ki želijo preko izboljšanja psiholoških vidikov napredovati v šahovski igri
- ne smemo pa pozabiti niti na vse radovedne bralce in raziskovalce, ki želijo izpopolnit svojo igro življenja.

Dr. Matej Guid

Več info na:
https://thinkerspublishing.com/product/dr-jana-krivec-improve-your-life-by-playing-a-game-learn-how-to-turn-your-life-activities-into-lifelong-skills/