Soglasje k uporabi piškotkov.
Razumem Portal Šahovske zveze Slovenije za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo spletišča se strinjate z njihovo uporabo.

Spremenjen odlok o prehajanju mej

Vlada je dne, 30. 9. 2020 na seji sprejela nov »Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije«. Odlok je stopil v veljavo z objavo v Uradnem listu na isti dan.

Dodano je, da se enako kot države članice schengenskega območja obravnavajo tudi Andora, Monako, San Marino in Vatikan. Če bodo te države uvrščene na oranžni seznam, se jih ne bo štelo kot tretje države. To pomeni, da bodo lahko osebe iz teh držav uveljavljale izjemo, ki se jim dovoli vstop v Slovenijo brez karantene in negativnega testa.

Še vedno velja, da osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na zelenem seznamu in prihajajo iz teh držav, lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene. Šteje se tudi, da oseba prihaja iz države na zelenem seznamu, če je v tej državi prebivala neprekinjeno najmanj 14 dni pred vstopom v Slovenijo, kar lahko izkaže z dokazilom.

Oseba, ki v Republiko Slovenijo prihaja iz države članice EU oziroma države članice schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam, lahko vstopi brez omejitev in brez karantene. Če je država na oranžnem seznam in ni članica EU oziroma članica schengenskega območja se odredi karantena za deset dni.

Osebi, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima prebivališče v državi na rdečem seznamu ali prihaja iz te države, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 odredi karantena za deset dni.

Karantena pa ne bo odrejena, če oseba ob prehodu meje iz države na rdečem seznamu ali države na oranžnem seznamu, ki ni članica EU ali schengenskega območja, predloži negativni izvid testa na prisotnost COVID-19, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji, in sicer pri organizaciji ali posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Priznavajo se torej tudi testi na COVID-19, ki so bili opravljeni v skladu z odlokom pri navedenih institucijah v tretjih državah. Seznam je objavljen na spletni strani.

Aktualen seznam držav najdete na povezavi.