21. POS. OŠ DRŽ. PRV. ZA UČENCE IN UČENKE ZA ŠOLSKO LETO 2016/2017

Sistem: drugo.., 9 kol

Igralni čas: 10 min + 5 sek/pot

Ljubljana, 17. 12. 2016

RAZPIS 21. POSAMIČNEGA OSNOVNOŠOLSKEGA DRŽAVNEGA PRVENSTVA ZA UČENCE IN UČENKE ZA ŠOLSKO LETO 2016/2017

1) Organizatorja prvenstva sta Zavod za šport RS Planica in Šahovska zveza Slovenije, izvajalca pa OŠ Simona Jenka in Šahovska sekcija Tomo Zupan Prevodi Dvojka. Tekmovanje bo potekalo v nedeljo, 15. 1. 2017 , v telovadnici OŠ Simona Jenka Kranj, Ulica XXXI. Divizije 7a, 4000 Kranj, http://www.osjenka.si/
2)Prvenstvo bo potekalo v štirih ločenih konkurencah:
Učenci A do 15 let (rojeni 2002 in mlajši) - pravico nastopa imajo prvi trije s področnega tekmovanja starejših učencev (16 šolskih področij), poleg njih pa še predstavnik soorganizatorja in dodatno po en šahist iz področij Grosuplja, Celja  in Posavja, skupno največ 52 igralcev
Učenke A do 15 let (rojena 2002 in mlajša) - pravico nastopa imajo prve tri s področnega tekmovanja starejših učenk (16 šolskih področij), poleg njih pa še predstavnica soorganizatorja in dodatno po ena šahistka iz področij Celja, Gorenjske in Ljubljane, skupno največ 52 igralk
Učenci B do 12 let (rojeni 2005 in mlajši) - pravico nastopa imajo prvi trije s področnega tekmovanja mlajših učencev (16 šolskih področij), poleg njih pa še predstavnik soorganizatorja in dodatno po en šahist iz področij Domžal, Ljubljane in Gorenjske, skupno največ 52 igralcev
Učenke B do 12 let (rojena 2005 in mlajša) - pravico nastopa imajo prve tri s področnega tekmovanja mlajših učenk (16 šolskih področij), poleg njih pa še predstavnica soorganizatorja in dodatno po ena šahistka iz področij Posavja, Podravja in Notranjske, skupno največ 52 igralcev.
Učenke lahko igrajo v konkurenci učencev, vendar s tem izgubijo pravico nastopa v svoji (dekliški) konkurenci. V primeru majhnega števila prijav lahko državni koordinator šolskih šahovskih tekmovanj določi dodatne igralce/-ke do zapolnitve števila mest (zainteresirani igralci/-ke se prijavijo koordinatorju najkasneje do 9. 1. 2017).

3) Igra se po pravilih FIDE za pospešeni šah. Igralni čas je 10 minut + 5 sekund/potezo za vsakega igralca/-ko za partijo, 9 kol po švicarskem sistemu. Pari se določajo z računalniškim programom WINSVICAR. Morebitni zamudniki/-ce se lahko sprejmejo v turnir, vendar se vključijo v naslednji krog po prihodu. Prvenstvo se bo ratingiralo za enotni slovenski rating.

4) Urnik tekmovanja - nedelja, 15. 1. 2017:
potrditev prijave od 9.30 do 10:15
otvoritev prvenstva in prvo kolo ob 10:30
ostala kola bodo sledila v najkrajšem možnem času po računalniški obdelavi rezultatov
kosilo bo predvidoma po 4. ali 5. kolu (ločeno po kategorijah)
razglasitev rezultatov in podelitev medalj bo 10 minut po končanem zadnjem kolu.

5) Zmagovalci/-ke v vseh konkurencah postanejo osnovnošolski posamični državni prvaki/-nje za šolsko leto 2016/17. Najboljši trije v vseh štirih konkurencah prejmejo medalje oziroma nagrade Zavoda za šport RS Planica.

6) Kriteriji za določanje uvrstitve so (po vrstnem redu upoštevanja):
švicarski sistem: večje število osnovnih (šahovskih) točk, medsebojni rezultat-i (če so vsi igralci iste točkovne skupine igrali med seboj), Buchholz-1 (ne upošteva se le najslabši nasprotnik), Buchholz koeficient, večje število igranih iger s črnimi figurami, večje število zmag (brez upoštevanja iger dobljenih s kontumacem ali ko je igralec/-ka prost).
Če so vsi kriteriji enaki, se za naslov prvaka/-inje ter ostala kritična mesta igra naknadni dvoboj (barve figur se žrebajo, 10 minut + 5 sek/potezo za vsakega igralca/-ko za celo partijo), če je tudi ta partija neodločena, se odigra zlata partija (barve figur se žrebajo, 6 minut za igralca/-ko z belimi in 5 minut za igralca/-ko s črnimi figurami, črnemu/-i zadošča remi).

7) Glavni sodnik prvenstva bo Bojan Arzenšek, mednarodni sodnik, njegove pomočnike pa določita izvajalca. Odločitve glavnega sodnika glede pravil igre so dokončne. Morebitne pritožbe (izven pravil igre) bo reševal tričlanski turnirski odbor (z dvema namestnikoma) izbran iz prisotnih spremljevalcev na samem tekmovanju. Pritožbo je potrebno najaviti v 5 minutah po končani partiji in jo oddati v pisni obliki glavnemu sodniku, ob njeni vročitvi je potrebno položiti kavcijo 50 evrov. Turnirski odbor reši pritožbo pred naslednjim kolom. Kavcija se v primeru pozitivno rešene pritožbe vrne predlagatelju.

8) Prijave za nastop se sprejemajo do petka, 6. 1. 2017, do 10:00 izključno preko aplikacije e-šport: http://app.sport.si. Dostop do prijavne aplikacije imajo praviloma šolski športni pedagogi! Seznam pravočasno prijavljenih šahistov in šahistk bo objavljen na spletni strani prvenstva v ponedeljek, 9. 1. 2017. Stroške organizacije tekmovanja krijeta Osnovna šola Simona Jenka in Šahovska sekcija Tomo Zupan v sodelovanju z Zavodom za šport RS Planica in ŠZS.

9) Kosilo za udeležence in spremljevalce bo na voljo po ceni 7 EUR in se ob potrditvi prijave vplača z naročilnico, naslovljeno na Športno prosvetno društvo slepih in slabovidnih Tomo Zupan Kranj, Cesta Staneta Žagarja 27, 4000 Kranj, davčna številka: 98376284. Naročilnico pošljete na zgoraj omenjeni naslov (ali po elektronski pošti na: blaz.kosmacŽmuba-bk.si) z namenom: »Prehrana za udeležence šahovskega DP OŠ, 15. 1. 2017« ali prinesete s seboj. Vsa prehrana se nudi v jedilnici OŠ Simona Jenka Kranj. Vsi ostali stroški gredo v breme nastopajočih oziroma njihovih osnovnih šol.

10) Informacije:
Anže Novak, koordinator ŠŠT v šahu, 031-714-364, novakanze89Žgmail.com
Blaž Kosmač, izvajalec, 040 705 325, blaz.kosmacŽmuba-bk.si
Miha Škrlj, OŠ Simona Jenka, 040 651 902
spletna stran tekmovanja:  http://www.sah-zveza.si/rez/1701/sst1617osp

11) Rezultat partije sodniku javi zmagovalec-ka, v primeru remija pa igralec-ka z belimi figurami. Uporaba vseh vrst elektronskih naprav med igro ni dovoljena, mobilni telefoni morajo biti izključeni iz omrežja. Fotografiranje je dovoljeno prvih deset minut vsakega kola. Uporaba vseh vrst poživil je strogo prepovedana. Igralci in igralke med igro ne smejo zapustiti igralnega prostora razen z dovoljenjem glavnega sodnika. Kar ni navedeno v razpisu tekmovanja, bo opredeljeno v turnirskem pravilniku, za ostalo pa se smiselno uporabljajo pravilniki FIDE in Šahovske zveze Slovenije.

12) Šahistke ter njihovi spremljevalci/-ke med tekmovanjem oziroma bivanjem niso zdravstveno ali nezgodno zavarovane, zato organizator ne prevzema nikakršnih obveznosti iz tega naslova.

Robert Rudman, prof.			Blaž Kosmač				Anže Novak,
predsednik TK ŠZS		ŠS TZ Prevodi Dvojka	                   koordinator ŠŠT v šahu