Ali veste ...?

• da lahko z 32 šahovskimi figurami postavimo 10 na 43. potenco različnih pozicij?
  • da je število vseh mogočih šahovskih partij 10 na 18900. potenco?
  • da lahko teoretično najdaljša partija traja 5.949 potez?
  • da je najmanjše število kraljic, ki lahko skupaj napadajo vsa polja na šahovnici (in pri tem hkrati ne napadajo polj drugih kraljic) 5, največje pa 8?
  • da lahko na šahovnico postavimo največ 32 skakačev, ki se medsebojno ne bodo napadali ali ščitili?
  • da je dosedaj najdaljša (zabeležena) odigrana partija trajala 261 potez?

• da je bila prva značilna črno-bela šahovnica v Evropi uvedena okoli leta 1090 n.š?
  • da beseda šah mat izhaja iz Perzije, tam je to pomenilo kralj je mrtev?
  • da so v ekipi, ki je med drugo svetovno vojno zlomila nemško tajno kodo (Enigma) sodelovali tudi šahisti (Harry Golombek, Stuart Milner-Barr ter H. O'D. Alexander)?
  • da sta kapitan Kirk in Spock (STAR TREK) odigrala skupno tri partije šaha? Vse partije je dobil Kirk.

• da je prvi šahovski program napisal Alex Bernstein leta 1959 na MIT?
  • da je bila v dvoboju Anderssen-Kolisch (l.1861) prvič uporabljena časovna omejitev za partijo (2 uri za 24 potez vsak)?
  • da je bil dosedaj najdlje svetovni prvak dr. Emanuel Lasker: 26 let in 337 dni?
  • da je Blathy, Otto (1860-1939), avtor trenutno najdaljšega šahovskega problema - mat v 290 potezah?
  • da je bila prva znamka s šahovskim motivom izdana v Bolgariji 29.09.1947?
  • da so Viktorja Korčnoja v Rusiji klicali peškojed (rusko peška=kmet)? Bil je je znan, da je žrtvovane kmete vedno jemal ter se nato uspešno ubranil.
  • da omenjajo prvo šahistko v letu 802 n.š., ko je Harun al Rašid v pismu zapisal, da je kupil sužnjo, ki da je znana po tem, da igra zelo dobro šah?
  • da je bil prvi ženski turnir organiziran v letu 1884
  • da je bilo prvo moško svetovno prvenstvo leta 1886, prvi svetovni prvak pa je postal Wilhelm Steinitz z zmago nad Zuckertotom
  • da je otvoritev Škotska partija dobila ime po dopisnem dvoboju med Škotsko in Anglijo? Vendar, pa so otvoritev odigrali Angleži!
  • da je prvo sliko s šahovskim motivom naslikal leta 1490 benečanski umetnik? Naslov slike je Šahovski igralci.
  • da je bila prva uradna šahovska olimpijada v Londonu leta 1927?
  • da je prvi šahovski časopis osnoval La Bourdonnais leta 1836? Imenoval se je Le Palamede.
  • da so Japonci med drugo svetovno vojno uničevali šahovske knjige, misleč, da je so to tajne sovražnikove šifre?. Svojo šahovsko zvezo so ustanovili leta 1968.

• da je bil Švicarski sistem določanja parov prvič uporabljen na šahovski olimpijadi v Haifi (Izrael) leta 1976.
  • da je Joop van Oosterom, ki je organizator znanega turnirja Melody Amber v Monaku (pospešeni in slepi šah) tudi izvrsten dopisni igralec?
  • da imata angleška velemojstra John Nunn in Jonathan Mestel tudi naziv mednarodnih mojstrov v problemskem šahu?
  • da je bil najdaljši turnir med obema svetovnima vojnama odigran leta 1931 na Bledu?
  • da je Angleško otvoritev odigral prvi Howard Staunton v dvoboju proti Saint-Amantu leta 1834?
  • da sta Aljehin in Capablanca v dvoboju za naslov svetovnega prvaka v 32 partijah od 34-tih odigrala Damin gambit?

• da je na Ratmir Holmov na 26. prventsvu Rusije osvojil tretje mesto - in pri tem osvojil še 7 nagrad? Prejel je nagrade: za najboljši rezultat mojstra na turnirju, za najboljši rezultat mojstra proti velemojstrom, za najboljši rezultat v zadnjih petih kolih, največ zmag s črnimi figurami, za najboljši rezultat proti najboljšim šestim finišerjem na prvenstvu, osvojil je velemostrsko normo in prejel je tudi nagrado za najlepšo partijo na prvenstvu!
  • da je bil igralec Humprey Bogart vse življenje velik ljubitelj šaha? V revnejšem obdobju ga je igral za denar, kasneje pa je postal tudi predsednik ameriške šahovske federacije.
  • da je bil ruski velemojster Mark Tajmanov tudi priznan pianist, prav tako kot njegova žena?
  • da je bil ruski velemojster in bivši svetovni prvak Vasilij Smislov tudi odličen baritonist, tako kot je tudi madžarski velemojster Lajoš Portiš?
  • da najdemo med znanimi glasbeniki in skladatelji tudi šahiste? Naj jih nekaj naštejemo: Phillidor, Brodsky, Prokofijev, Ojstrah, Ravel, Tajmanov, Menuhin, Bob Dylan, itd.