Ratingiranje tekmovanj

Zelo pomembno je, da imate najnovešo verzijo Švicarja http://www.sah-zveza.si/pripomocki/ogled/?http://www.sah-zveza.si/svicar/index.htm

Slovenski rating:

Aprila 2013 je ŠZS uvedla nov preprostejši postopek ratingiranja turnirjev za slovenski rating. Sodniki so bili o novosti obveščeni na sodniških licencah, lahko pa si tudi ogledajo filmček z navodili: http://youtu.be/e6UHV3alrqk

Za uporabo novega načina potrebujejo sodniki novejšo verzijo programov WinSvicar/WinEkipni (ver. 2), ki imajo v meniju Internet ukaz: Vpis v bazo ŠZS. Zelo pomembno pri vpisu v bazo je, da pod plačnik vpišete ime kluba kateremu se izstavi račun za ratingiranje. Ob pomanjkanju (ali nepravilnem vnosu) podatkov turnirji ne bodo ratingirani. Stari način prijavljanja preko e-pošte od 9.2.2014 ni več mogoč.

Z novim postopkom imajo igralci ažuren pregled nad prijavljenimi turnirji in predvideno spremembo ratingov. V kartici igralca so prikazani aktualni turnirji za obračun (in tudi pretekli turnirji). Obračunsko obdobje traja od 26. dne preteklega meseca do 25. dne tekočega meseca.

Obračuni se običajno izvajajo 1 delovni teden v mesecu (poslej avtomatično), tako da imajo igralci od 25. do 30./31. v mesecu čas, da organizatorje / sodnike opozorijo na manjkajoče turnirje oz. napake v obračunih! Rok za pripombe prijavljenih turnirjev je do zadnjega dne v mesecu.

Turnirji se za nazaj ne bodo obračunavali.

Oglejte si kratek predstavitveni film: http://youtu.be/e6UHV3alrqk

FIDE rating:

Cena za turnirje v standardnem šahu je objavljena na strani FIDE v 9. členu:

(Okvirno: Berger: 50 € - 300 €, Švicar: 1 € na igralca)

Vse turnirje, ki jih želite ratingirati pri FIDE je potrebno napovedati preko obrazca (1. mesec v naprej): http://goo.gl/forms/t5P4E0StVg

Čakalni seznam si lahko ogledate na povezavi:

turnirji prijavljeni na FIDE bodo označeni z rumeno, tisti kjer bodo poslani že rezultati pa zeleno.

Po koncu tekmovanja je potrebno v švicarju pognati ukaz "Izvozi FIDE turnir" in shraniti *.ftr ali *.txt datoteko. To datoteko morate po e-pošti na ana.srebrnic@sah-zveza.si poslati na ŠZS najkasneje v 7 dneh po koncu tekmovanja.

Pomembno:

Vsi igralci morajo imeti FIDE ID. Če ga še nimajo, mora glavni sodnik tekom tekmovanja pridobiti FIDE ID od rating administratorja. Pravilno mora biti vpisana tudi kratica države (SLO, CRO, BIH…). Kratice kot so OBA, DOL, LJU niso veljavne.

Obdelovanje napačnih ali nepopolnih datotek se bo dodatno zaračunavalo.

Vsa tekmovanja prijavljena za FIDE rating lahko spremljate na naslednji povezavi:

Morebitne napake javite na ŠZS.

Cenik

Tarife za ratingiranje (veljajo od 1.1.2015):

Slovenski rating:

5 € na turnir (velja za vse turnirje, tudi otroške).

FIDE rating:

ŠZS bo za posredovanje in vnos podatkov na FIDE obračunavala 10 € na turnir.

Za turnirje v standardnem šahu se dodatno plača kotizacija po ceniku FIDE (takrat ko FIDE izstavi račun ŠZS).

Obdelava in obračun ratinga v kolikor organizator pošlje napačne ali nepopolne datoteke: 20 € na turnir.

V primeru, da turnir FIDE odpade, mora organizator to sporočiti ŠZS najkasneje 1 teden pred tekmovanjem. V tem primeru se bo namesto 10€ obračunalo le 5€. V primeru, da organizator turnirja ne odjavi pravočasno se zaračuna 10€ plus kazenska taksa po ceniku FIDE.