Veselin Topalov nov svetovni šahovski prvak

Datum: 14.10.2005

Veselin Topalov je že kolo pred koncem svetovnega šahovskega prvenstva v Argentini postal svetovni šahovski prvak.
Po imenitnem nizu v prvem delu tekmovanja, ki je potekalo po dvokrožnem Bergerjevem sistemu, ko je nanizal neverjetnih 6 zmag in 1 (sicer že dobljen) remi, je v drugem delu remiziral z vsemi nasprotniki. Svidler in Anand sta se približala na vsega poldrugo točko in sta se v predzadnjem kolu z remijema praktično sama izločila iz boja za naslov.
Šahovski prestol bo po "upokojitvi" Kasparova prevzel 30-letni Bolgar, kot kaže pa mu bo za popolno prevlado (najvišji FIDE rating) zmanjkalo le nekaj točk.
Za dokončno poenotenje naslova svetovnega prvaka obstajajo tudi možnosti dvoboja z Vladimirjem Kramnikom, svetovnim prvakom v t.i. klasičnem šahu. Sicer pa se že konec novembra prične nov ciklus za svetovnega prvaka 2005-2007 in sicer s Svetovnim pokalom 2005, ki bo potekal v Rusiji z udeležbo 128 najboljših iz posameznih celin, vključno z našim Aleksandrom Beljavskim.

Uradna stran svetovnega prvenstva
Stran SP na ŠZS