Pred nekaj dnevi je v Ljubljani v 65. letu starosti umrl šahovski mojster FM Darko Steiner (1953-2018)

Datum: 11.10.2018

Pred nekaj dnevi nas je zapustil šahovski mojster FM Darko Steiner. V nadaljevanju podajamo kratek pregled njegovih dosežkov na šahovskem področju.

Njegov prvi odmevni rezultat je bila zmaga na mladinskem prvenstvu Slovenije leta 1970, kar mu je omogočilo udeležbo na mladinskem prvenstvu Jugoslavije v Smederevski Palanki istega leta. V Mariboru leta 1973 se je prvič udeležil članskega prvenstva Slovenije in osvojil naslov mojstrskega kandidata. Naslednji pomemben mejnik je bila delitev 1-4 mesta na članskem prvenstvu Slovenije v Radovljici leta 1978. Po dodatnih kriterijih je bil drugi, kar mu je omogočilo udeležbo na prvenstvu Jugoslavije v Bjelovarju leta 1979. Na tem tekmovanju je za las zgrešil osvojitev naslova jugoslovanskega šahovskega mojstra. V drugi polovici leta 1979 pa je na prvenstvu Slovenije v Mariboru osvojil prvo mesto. Zelo dobro je igral tudi na prvenstvu Slovenije leta 1981 v Ljubljani, kjer je v močni konkurenci razdelil 3-4 mesto. S tem se je uvrstil na polfinale prvenstva Jugoslavije v Tivtu leta 1982. Tudi na tem turnirju je, podobno kot v Bjelovarju 1979, bil blizu osvojitvi naslova šahovskega mojstra. Že pred tem je v decembru 1981 igral na prvem Memorialu Vasje Pirca v Ljubljani, kjer je tudi dosegel soliden rezultat.

Leta 1978-1982 so najbolj uspešno obdobje njegove šahovske kariere. V tem obdobju je dosegel rating večji od 2300 in s tem izpolnil pogoj za naslov FIDE mojstra. S tem je avtomatično postal tudi jugoslovanski in slovenski šahovski mojster. V tem obdobju je Darko spadal med 5 ali 6 najboljših aktivnih slovenskih šahistov.

Janez Barle