Umrl šahovski mojster in prepoznavni komentator Ivo Bajec

Datum: 14.6.2018

V 87. letu starosti je umrl šahovski mojster, novinar in komentator Ivo Bajec. Šaha se je naučil pri desetih letih. Na mladinskem prvenstvu Slovenije je leta 1947 delil prvo mesto, naslednje leto pa zmagal. Leta 1951 je na šampionatu Slovenije zasedel šesto mesto. Leta 1952 je bil tretji na jubilejnem prvenstvu LŠK, takoj za Pircem in Pucem. Uspešno je nastopal kot član LŠK in kasneje Novinarja na moštvenih in pokalnih tekmovanjih. Od leta 1955–80 je bil član slovenske šahovske reprezentance. Leta 1969 je na prvem Vidmarjevem spominskem turnirju v Ljubljani izpolnil normo za šahovskega mojstra FIDE. Sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja je postal član ŠD Domžale in bil stalni član ekipe, ki je nastopala tudi v prvi in drugi zvezni ligi.
S komentiranjem šahovskih partij in dogodkov je začel že leta 1962, ko je pomagal pri komentiranju mednarodnega šahovskega turnirja na Bledu. Še istega leta je postal honorarni sodelavec v športnem uredništvu in šahovski komentator Radia Ljubljana, kjer se je leta 1970 zaposlil, upokojil pa leta 1993. Do leta 2012 je bil pogodbeni sodelavec Radia Slovenija, kjer je komentiral tudi večje šahovske dvoboje.

Od leta 1962 je na Radiu Ljubljana, pozneje pa na Radiu Slovenija, vodil šahovske rubrike. Posebej odmevno je bilo njegovo komentiranje in demonstriranje partij ter prenašanje šahovskih dogajanj na nacionalni televiziji. Z lepim glasom je znal preprosto in nazorno razlagati šahovske poteze in jih približati tudi gledalcem, ki so šahovsko igro poznali le površno. Oblikoval in vodil je oddajo Šahovska šola na Radiu Slovenija, ki je bila vključena v Športne nedelje. Soustvaril in vodil je oddajo - Zgodovina šaha na TV Slovenija.

Poročal je kar z desetih šahovskih olimpijad in z vseh dvobojev za naslov svetovnega šahovskega prvaka, dokler je še sodeloval z Radiem Slovenija. Šahovski dvoboj »Sovjetska zveza proti ostalemu svetu« 1970 v Beogradu je bil prvi neposredni prenos šahovskega dogodka na TV Slovenija. Ivo Bajec je pustil za sabo globoko sled posebej pri popularizaciji šahovske igre, tudi prek TV ekranov.

Jože Skok