Šahist in šahistka leta 2013 sta Aleksander Beljavski in Laura Unuk

Datum: 19.12.2013

Šahista leta 2013Aleksander Beljavski že vrsto let nastopa za Slovenijo in je bil tudi gonilna sila naše moške reprezentance.
Letos se je udeležil evropskega individualnega prvenstva na Poljskem, kjer je s štartno številko 56 na koncu delil 1. mesto, po dodatnih kriterijih pa pristal na 4. mestu. Kot edini Slovenec je letos nastopil na svetovnem pokalu FIDE na Norveškem, kjer pa je žal izpadel že v prvem krogu.
Ravno te dni je tudi praznoval svoj 60. rojstni dan v Ukrajini, kjer zabava še vedno traja, zato ga danes ni tukaj.
Menda je seniorje že pošteno strah, da se jim bo pridružil na njihovih prvenstvih. Verjamem pa, da bo še kar nekaj časa strah in trepet vseh, tako mladih kot že izkušenejših.

Laura Unuk nas že vrsto let razveseljuje z dobrimi rezultati. Letošnje leto je začela z naslovoma državne prvakinje med mladinkami do 14 let, tako v standardnem kot tudi pospešenem šahu.
Na Evropskem mladinskem prvenstvu je v svoji kategoriji dosegla 12. mesto.
Najbolj odmeven rezultat je zagotovo osvojitev naslova državne prvakinje med članicami, ko je bila stara komaj 13 let. Je najmlajša v vsej slovenski šahovski zgodovini, ki je kdajkoli osvojila naslov državne prvakinje.
S tem uspehom se je uvrstila tudi v državno reprezentanco, kjer je pokazala, da se kljub rosni mladosti lahko kosa z najboljšimi ter prinesla največ točk k ekipnemu uspehu.
Njeni rezultati so plod trdega dela. V letošnjem letu je do sedaj odigrala že 127 ratingiranih partij v standardnem šahu, trenutno pa igra na svetovnem prvenstvu v Združenih Arabskih Emiratih.
Držimo pesti, da nas razveseli s kakšnim novim uspehom tako ona, kot tudi vsi ostali naši predstavniki.