Srednješolsko DP v Kranju

Pozdravljeni ljubitelji šaha!

Včeraj je potekalo državno srednješolsko prvenstvo v Kranju. Gimnazija Slovenj Gradec je Jako prijavila do roka, ki je bil določen v razpisu.

Ko smo prispeli na gimnazijo Kranj smo ugotovili, da prvenstvo poteka v 3. nadstropju + cca 15 stopnic (mansarda); dvigalo je do drugega nadstropja, prav tako so v 2. nadstropju sanitarije (v pritličju omejene ustanove pa je velika telovadnica!).

Nekako smo prišli do igralne dvorane, se vračali na sanitarije, ponovno v igralno dvorano, na kosilo, spet v igralno dvorano, ponovno na sanitarije,...

Žalosti me dejstvo, da smo v 21. stoletju, v času inkluzije in se na državnih prvenstvih dogajajo takšne diskriminacije.

Zanimivo je tudi dejstvo, da se Jaka udeležuje državnih prvenstev, ki jih organizira Šahovska zveza Slovenije že 10 let in jih očitno podatek, da bo Jaka Juvan sodeloval na prvenstvu ne spodbudi, da bi nekako zagotovili dvorano, kjer imajo dostop tudi gibalno ovirane osebe.

Poraja se mi vprašanje ali bi bilo tovrstno prvenstvo organizirano v mansardi omenjene ustanove tudi, če bi imel podobne težave otrok vplivnih staršev ali zaposlenih na Zvezi ali omenjenih organizatorjev.

Človek je šokiran, ko ti mednarodni sodnik predlaga, da bi Jaka igral sam nadstropje nižje, kot ostali igralci (to se je nekaj let nazaj že zgodilo in samoumevno nam je bilo, da se to ne bo več ponovilo!), a glej ga zlomka, spet razočaranje.

Jaka se je zelo veselil svetovnega prvenstva v Grčiji. Odločili smo se, da gremo celotna družina. Glede na Jakovo gibalno oviranost in zdravstveno stanje smo se odločili za hotel, ki ga je ponujal organizator, ker smo bili prepričani, da je popolna dostopnost. Celoten račun bi mogli poravnati dva meseca pred odhodom (2.608 evrov, brez prevoza), v primeru zdravstvenih težav pa nam ne bi povrnili kupnine. Jaka takrat ni bil v dobrem zdravstvenem stanju, zato si nismo upali tvegati.

In ravno zaradi tega so ga izključili iz državne reprezentance, čeravno je po ratingu 4. v državi; na prvenstvo pa so poslali 8 otrok.

Na strani Zveze velikokrat objavljajo dosežke igralcev. Jaka je lani 17.3., usvojil prvo mesto na državnem invalidskem prventvu. Z besedo ni bil nikjer omenjen; pa vendar je šah - šah.

Diskriminacije gibalno oviranih oseb so pogost pojav, ki smo ga že velikokrat občutili na lastni koži, zato mi je še posebno hudo, da se Jaka še v šahu, ki mu pomeni res največ na svetu in je to edini šport, kjer je enakovreden nasprotnikom, ne more udejstvovati tako, kot bi se lahko, če bi Zveza in nekateri organizatorji imeli malo več posluha in strpnosti do drugačnosti.

Dopis sem napi

Evropsko mladinsko prvenstvo v pospešenem in hitropoteznem šahu 2018

Na Evropskem prvenstvo za mlade v pospešenem in hitropoteznem šahu so naši predstavniki dosegli odlične rezultate. Osvojenih je bilo kar osem odličij. Na ekipnem tekmovanju v pospešenem šahu sta pri dekletih naši ekipi osvojili prvi dve mesti. Zlati sta bili Zala Urh in Nuša Hercog, srebrni pa Monika Rozman in Ivana Hreščak. Na posamičnem tekmovanju v pospešenem šahu sta srebro osvojili Monika Rozman do 18 let in Vesna Mihelič do 12 let. Nuša Hercog je osvojila 3. mesto do 16 let. V hitropoteznem šahu je bronasto odličje pripadlo Janu Šublju do 14 let in Nuši Hercog do 18 let. Nejc Amon je osvojil odlično 2. mesto v reševanju šahovskih problemov, v kategoriji do 18 let. Poleg medalj so naši dosegli še več visokih uvrstitev v prvi deseterici. Vsem udeležencem iskrene čestitke.

Obnovitev registracije, prestopni rok, predlogi za priznanja

Do konca meseca januarja na Šahovski zvezi Slovenije poteka registracijski rok za leto 2019. Klubi morate do takrat izpolniti registracijski list (obvezno preko e-poslovanja), ga natisniti, podpisati in žigosati ter ga najkasneje do 31. januarja poslati nazaj na ŠZS, bodisi po klasični pošti bodisi skeniranega po mailu.

Prestopni rok traja od 1. do 31. januarja 2019. V tem času morate registrirati nove člane, ki prehajajo iz drugih klubov, če želite, da bodo igrali za vaš klub na ekipnih tekmovanjih. Ostale nove člane (tisti, ki se prvič vključujejo v klub) lahko registrirate tudi med letom.

Klubi lahko najkasneje do 15. februarja 2019 na ŠZS pošljete predloge za priznanja in plakete ŠZS (z obrazložitvijo), ki jih podeljujemo na rednem Občnem zboru. [...]